Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест срещу роми доведе до ескалация на напрежение в Габрово


Сградата на общината в Габрово.
Сградата на общината в Габрово.

Протест срещу ромско нападение над продавач в денонощен магазин доведе до ескалация на напрежение в Габрово. В сряда вечерта в продължение на близо 6 часа протестиращите обикаляха из града, като атакуваха къщи в ромската махала и дори се опитаха да проникнат в следствения арест, където са задържани нападетелите.

Повод за демонстрацията е побой, който трима души са нанесли на служител в габровски супермаркет. Кадрите от нападението бяха разпространени от няколко медии, а напрежението ескалира допълнително след като се разбра, че заподозрените са били освободени след 24-часово задържане. Впоследствие мерките им отново бяха променени и те бяха върнати зад решетките.

Протестът започна мирно в 18.00 ч. на градския площад, но впоследствие се насочи към следствения арест. След кратък сблъсък с полицията, хората се насочиха към една от ромските махали в града. Там част от протестиращите нанесоха погром на няколко къщи, които предварително бяха евакуирани от полицията. Шествията из града продължиха няколко часа след полунощ.

Тази сутрин градът осъмна със засилено полицейско присъствие. Пристигнали са служители от дирекция „Жандармерия“ и от съседните области.

Кметът на Габрово Таня Христова коментира, че е „огорчена“ от случилото се и според нея основната причина е липсата на превантивни действия на институциите.

Вицепремиерът и бивш кмет на града Томислав Дончев заяви пред бТВ, че не бива ситуацията да се мери в обичайните клишета като етническо напрежение. Според него гражданите просто още нямат навици за взаимно съжителстване, защото по-голямата част от местното ромско население е пристигнала в последните години.

Във връзка с напрежението в Габрово министърът на отбраната Красимир Каракачанов свика извънредно заседание в Министерския съвет. В заседанието участие взема ръководството на МВР и представители на отделни служби. През февруари Каракачанов публикува своя концепция, фокусираща се върху интеграцията на ромския етнос в България. Част от мерките в нея включваха безплатни аборти, както и лишаване на право за обитаване на съответно населено място, в случай на липса на адресна регистрация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG