Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няма данни за политическо вмешателство в Габрово, увери Каракачанов


Красимир Каракачанов.
Красимир Каракачанов.

Властите нямат данни за „политическо вмешателство“ в организирането на протеста в Габрово, довел до ескалация на напрежение във вторник вечерта. Това увери вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов след извънредното си съвещание с главния секретар на МВР Ивайло Иванов по случая.

Междувременно премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел, че подобни инциденти винаги изникват с наближаването на избори. Добави и, че е разпоредил на вътрешния министър Младен Маринов да направи оценка на работата на местната полиция.

Както е известно, в Габрово бе организиран протест заради нанесен побой на продавач в денонощен магазин, за който са заподозрени трима мъже от ромски произход. Те са на възраст от 20, 21 и 30 години, осъждани са и в момента са със 72-часови мерки за задържане и повдигнати обвинения.

Предната вечер част от протестиращите опитаха да щурмуват следствения арест, където се намират тримата обвиняеми. „Полицията си свърши работата в Габрово“, обобщи Каракачанов, но не спести критики към местната власт, която според него трябвало да бъде много по-активна и да информира полицията за нагласите сред населението.

По думите на главния секретар на МВР „ситуацията е овладяна“ и в момента в града има достатъчно многобройно полицейско присъствие. Иванов декларира, че подчинението му ще останат в Габрово, „докогато е нужно, за да не допуснем друго нарушаване на обществения ред и някакви ексцесии“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG