Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов смъмри Цветанов на "пунта мара", той се отказа да е сътрудник в парламента


Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Цветан Цветанов, архивна снимка.
Бойко Борисов, Вежди Рашидов и Цветан Цветанов, архивна снимка.

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е против новия статут на своя заместник Цветан Цветанов. В четвъртък от Брюксел той се обяви за повторното му напускане на парламента, където Цветанов вече е вписан като съветник към формацията.

Няколко часа по-късно заместникът му в партията изпълни волята на лидера и обяви, че ще бъде заличен като нещатен сътрудник в парламента.

„Не може толкова тежко наказание да получиш, да напуснеш постовете – шеф на парламентарната група, шеф на комисия и сега заради този договор (за сътрудник към ПГ – бел.авт.) да внесеш съмнения, че това е пунта мара, казано на преводен език“, коментира Борисов пред български журналисти в Белгия.

Премиерът обясни, че не е „чувал, че е консултант“, но изрази изненада „за какво пък му е това“. „Ако толкова иска да съветва партията в парламента – нека, но може и без договор“, каза министър-председателят. И допълни, че „Цветанов е толкова убеден в своята невинност, че не може да разбере още в каква ситуация се е поставил“.

От Брюксел Борисов заяви също, че е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да проучи германския и австрийския модел на покупки на имоти. „Трябва ли изобщо да има данъчна оценка“, попита премиерът.

Той обаче отклони въпроса за оставката на кабинета, поставена преди ден от Валери Симеонов (НФСБ). Но обърна внимание, че „ще дойде време“, когато по 6-7 кандидати за министри ще се отказват, защото „майка им, леля им, татко им или кака им са правили по една сделка“ и те ще се съмняват как ще се интерпретира.

На поредица въпроси, свързани със спирането на строежа „Златен век“ на „Артекс“, което бе обявено след среща при него между инициативния комитет „Лозенец“ и представители на общината, МРРБ, столичния кмет, и ДНСК, Борисов отрече да е оказвал въздействие. По думите му той само бил „модератор“ на разговора между институциите, „всяка от които е убедена в собствената си правота“.

​Няколко часа по-късно Цветан Цветанов написа в профила си във Фейсбук, че винаги използвал централния вход на всички институции и затова помолил колегите си в ПГ на ГЕРБ да бъде заличен като парламентарен съветник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG