Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиняем за убийството на журналиста Ян Куциак се призна за виновен


Снимка на Ян Куциак и Мартина Кушнирова
Снимка на Ян Куциак и Мартина Кушнирова

Един от петимата обвиняеми за убийството на разследващия журналист Ян Куциак призна, че го е застрелял. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на източници от полицията в Словакия.

По време на петчасов разпит самопризнания е направил бивш войник, идентифициран като Мирослав М., който досега е смятан от разследващите за шофьор на извършителя на поръчковото убийство.

Куциак и и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през феврурари 2018 г. в дома си. Убийството предизвика най-големите улични протести в Словакия от падането на комунизма през 1989 г. Демонстрациите доведоха до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, на вътрешния министър Роберт Калиняк и на шефа на полицията Тибор Гашпар.

Приживе журналистът разследваше връзки на словашкото правителство с италианската мафия, повдигнали съмнения за злоупотреба с европейски средства за земеделие. Сред разкритията му е и това, че двама високопоставени държавни служители вероятното са участвали в схеми и поддържали контакти с италианската мафиотска групировка Ндрангета.

През март властите в Словакия повдигнаха обвинение на мъж, идентифициран като Мариан К., за поръчителство на убийството на Куциак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG