Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК забрани на Гебрев да купи „Дунарит“


Емилиян Гебрев и Бойко Борисов
Емилиян Гебрев и Бойко Борисов

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на дружеството на бизнесмена Емилиян Гебрев „Емко“ да купи военния завод в Русе „Дунарит“. В мотивите си комисията изтъква, че двете предприятия могат да формират конгломерат, заемайки 30-40 процента от българската отбранителна индустрия и така да вдигнат цените.

През 2016 г., след известно забавяне, комисията одобри смяната на контрола, като Емко трябваше да вдигне капитала на „Дунарит“ до 8 млн. лева. Решението бе оспорено пред Върховния административен съд (ВАС) от „Виафот Инвестмънт България“, която е собственост на офшорна компания, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. На 21 януари тази година петчленен състав на ВАС върна за преразглеждане решението на КЗК, а мотивите бяха свързани с това, че от контролния орган са решили неправилно, че не е необходимо проучване на пазара с мотив, че общия оборот на дружествата не надхвърля 25 млн. лева.

Сегашното решение на КЗК вече установява, че оборотите на „Емко“ и „Дунарит“ надхвърлят 25 млн. лв. Добавя се още, че според комисията очакваният пазарен дял от 30-40 % ще доведе до господстващо положение и ще даде възможност за злоупотреби.

От антимонополния орган не са приели нито една от предложените от „Емко“ мерки, които гарантират продължаващата работа на дружествата с отделни ценови листи, без да предлагат пакетни услуги, които да дадат предимство при поръчки от чужбина.

КЗК не е приела становищата на голяма част от оръжейните фирми в България, които твърдят, че сделката няма да попречи на работата им. „Арсенал“, „Аркус“, „Аполо Инженеринг“, „Кинтекс“ и „Терм“ не изразяват опасения от сделката.

В същото време от държавните „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ), Комисията по противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и КТБ са се изказали против сделката. ВМЗ са счели, че общите им поръчки с „Дунарит“ са застрашени, а синдиците на КТБ са счели, че сделката би попречила на събираемостта на дълговете въпреки изричния ангажимент от страна на „Емко“ да поеме изплащането. Министерствата на отбраната и икономиката са отказали да дадат становища.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG