Връзки за достъпност

Извънредни новини

Председателят на Хелзинкската комисия в американския Конгрес осъди атаките срещу роми в Габрово


Сградата на американския Конгрес във Вашингтон
Сградата на американския Конгрес във Вашингтон

Председателят на Комисията по сигурност и сътрудничество в Европа към американския Конгрес Алси Хейстингс осъди атаката над ромското малцинство в Габрово. В позиция, публикувана на официална сайт на известната като Хелзинкска комисия, се обръща внимание и на зачестилите прояви на насилие срещу ромите в цяла Европа.

„Много съм притеснен от зачестилите атаки над ромското население в Европа, най-скорошното от които се случи в България“, заявява в обръщение Хейстингс. Според него правителствата трябва да бъдат по-активни в противопоставянето си срещу подстрекателствата към омраза и в защитата за „най-уязвимите“ групи в обществото. В обръщението си той окачествява случая в Габрово като особено притеснителен, като отбелязва, че атаката над сграда на институция, каквато е следственият арест, е „атака над демокрацията“.

В позицията се подчертава още, че атаката идва, след като в последните месеци се е увеличила анти-ромската реторика, идваща от най-високите етажи на властта. За пример е дадена публикуваната през февруари от министъра на отбраната Красимир Каракачанов концепция, която се фокусира върху интеграцията на ромския етнос в България. Спомената е също и еда от мерките, предложени от Каракачанов, свързана с безплатните аборти за жените от ромски произход.

Според позицията на Хейстингс в последните месеци се забелязват зачествящи прояви на насилие в няколко европейски държави. За пример от комисията дават Франция, където през март фалшиви обвинения в отвличане срещу роми са били свързани с ганстерски атаки над малцинството в страната. Като примери за държави, в които насилието над роми се е увеличило в последните месеци са дадени още Италия и Чехия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG