Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мракобесни времена": Лозан Панов за "поредното завоевание на олигархични интереси"


Лозан Панов, председател на ВКС.
Лозан Панов, председател на ВКС.

Главният прокурор Сотир Цацаров „се е прицелил“ в поста на главния съдебен инспектор след изтичането на настоящия му мандат в края на годината.

Това обяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по време на конференцията „Независим съд – свободна държава! За правото и справедливостта“, организирана от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и гражданско движение БОЕЦ.

„Изпратили сме в парламента да ни представляват хора, които дори не искат да имат допир със съседите си и за тази цел си купуват отделен асансьор. Макар, формално, тяхната функция е да бъдат изразители на народната воля, която да въплътят в правни норми”, заяви в речта Панов, визирайки имотния казус на вече бившия шеф на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според върховния съдия, ако Цацаров действително оглави Инспектората към ВСС, предстоят „мракобесни времена“ и този орган ще стане „поредното завоевание на олигархични интереси, така както работеше българската прокуратура през последните 7 години“.

Панов за сътремежа на Цацаров да оглави съдебния инспекторат
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Главен съдебен инспектор в момента е Теодора Точкова, която наскоро публично заяви, че не възнамерява да напуска предсрочно поста си. Въпреки това в края на март парламентът спешно прие поправка в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предвиждаща ако мандатът на Точкова бъде прекатен преждевременно, наследникът ѝ да не се налага да го довършва, а да започне нов.

Освен това по инициатива на ГЕРБ и ДПС бяха приети и кариерни бонуси за главния съдебен инспектор и редовите инспектори. Те вече имат възможност да поискат от ВСС назначение на по-висок пост в системата от този, който са заемали преди мандата си в инспектората.

По този повод Лозан Панов допусна още в началото на март пред Свободна Европа, че поправката в ЗСВ може да е свързана с изтичащия в края на годината мандат на главния прокурор и желанието му да заеме друг ръководен пост в съдебната система.

Сега председателят на ВКС директно заяви, че Цацаров иска мястото на Точкова. От думите му стана ясно, че потенциалната рокада по върховете на съдебната власт ще стане част от стремежа на управляващите да овладеят напълно съда.

По този повод Панов припомни известния експеримент с жабата, която поставена във вряла вода, веднага изскача от нея, но ако водата се затопля постепенно, тя остава вътре до смъртта си.

Панов призовава гражданите сами да заслужат свободата си
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Преди началото на конференцията върховният съдия се обяви против идеята на новия правосъден министър Данаил Кирилов за приемане на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на т.нар. „трима големи“ - председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор.

„Оставам с впечатление, че се търси по-скоро основание, а не законови предпоставки”, коментира Панов, добавяйки, че ако целта е да се разпише процедура за разследване на „тримата големи“, той вече е обект на подобна дейност от страна на КПКОНПИ и данъчните.

Повод за проверките срещу него беше глобата му от Сметната палата за неподадена имотна декларация за 2017 г., въпреки че тогава вече действаше новият ЗСВ, според който магистратите декларират имуществото си само пред съдебния инспекторат. В момента Панов е проверяван и от прокуратурата заради закупения от съпругата му апартамент от „Артекс“ през 2013 г.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG