Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сърбия е започнала строежа на "Турски поток" на своя територия, без да изчаква България


Ивица Дачич (вляво) и Сергей Лавров след срещата си в Москва на 17 април 2019 г.
Ивица Дачич (вляво) и Сергей Лавров след срещата си в Москва на 17 април 2019 г.

Сърбия започна строителството на своя участък от газопровода "Турски поток", обяви вицепремиерът и министър на външните работи на страната Ивица Дачич, предаде БТА.

На съвместна пресконференция в Москва с руския си колега Сергей Лавров Дачич заяви, че Сърбия няма да изчаква началото на строителните работи по проекта в България.

По-рано премиерът Ана Бърнабич обяви, че Белград ще получи разрешение за строителство до края на април и дейностите ще започнат на по-късен етап.

Изграждането на сръбския участък е възложено на компанията "Газтранс", което е съвместно дружество между "Сърбиягаз" и "Газпром". Строителството трябва да приключи до 15 декември, а първите доставки на газ са предвидени за 2020 г. Тогава се очаква да са факт и доставките в България.

У нас строителството на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница е възложено на Саудитския консорциум "Аркад". Той поема ангажимент строителните работи да се реализират на два етапа. Първият от тях е 250 дни, след което се очакват първите доставки на газ в непълен капацитет у нас. За целта ще се използва съществуващата българска инфраструктура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG