Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП с нови глоби за интернет гигантите, ако не премахват екстремистко съдържание


Проектът за регламент е приет от ЕП с 308 гласа "за", 204 гласа "против" и 70 гласа "въздържал се".
Проектът за регламент е приет от ЕП с 308 гласа "за", 204 гласа "против" и 70 гласа "въздържал се".

Глоби в размер на до 4% от годишния им оборот ще заплашват компании като Facebook, Twitter и Google, ако не премахват екстремистко съдържание от платформите си в рамките на един час след получаване на заповед от властите.

Това гласи проектът за регламент за борба със злоупотребата с интернет хостинг услуги за терористични цели, приет от Европейския парламент (ЕП) в сряда.

Технологичните гиганти обаче няма да бъдат задължени да наблюдават информацията, която се качва на платформите им, нито да търсят факти, показващи незаконна дейност.

За да улеснят по-малките интернет компании, властите на съответната държава от ЕС трябва да се свържат с ръководствата им и да им предоставят информация за процедурите и сроковете най-малко 12 часа преди издаването на първата заповед за премахване на съдържанието, което хостват. Ако дадена компания е получила значителен брой заповеди за премахване, властите могат да поискат от нея да приложи допълнителни мерки (например да докладва редовно или да увеличи човешките си ресурси).

Законодателството е насочено към всякакви материали - текстове, изображения, звук или видео, които подбуждат към извършване на терористични престъпления или съучастие в тях, дават инструкции за извършване на такива престъпления или подстрекават към участие в дейности на терористична група. Ще се преследва и съдържание, даващо насоки за произвеждане и използване на експлозиви, огнестрелни и други оръжия за терористични цели. Според първоначалния проект журналистическите материали и тези, използвани за изследователски цели, трябва да бъдат защитени от премехване.

Проектът за регламент е приет на първо четене, а преговорите със Съвета на ЕС по окончателния текст на директивата ще бъдат водени от следващия състав на ЕП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG