Връзки за достъпност

Извънредни новини

Д-р Петкова, за която е важно не само колко, но и как живеем


Бояна Петкова.
Бояна Петкова.

Нейното изречение, описващо ваксините като толкова „успешни, че не разбираме колко е страшно без тях“, се превърна в шлагер в българските социални мрежи. А дългогодишната й битка с Министерството на здравеопазването, която спечели, даде възможност на родителите на мъртвородени бебета да погребват децата си. Преди нейната намеса те се третириха като „биологичен отпадък“.

Тя се казва д-р Бояна Петкова и е завършила медицина в Берлин. След дипломирането си се връща в България, за да работи тук професията, която обича. От близо 12 години е активист в областта на майчиното и детско здравеопазване с фокус върху подобряване на цялостната система за грижи за бременната и раждащата жена.

„Педиатричната грижа, която се предлага в момента в нашата държава, всъщност поставя пациента в риск“, казва д-р Петкова пред Свободна Европа в деня, когато колегите й от специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София излязоха на протест с искане за специален статут, достойни заплати и свобода да лекуват без финансови лимити.

Година след завръщането си в България през 2006 година, д-р Петкова започва работа в столичната педиатрия. Там работи до 2016 година, когато напуска заради непоносимост към системата на българското здравеопазване.

Междувременно тя вече е станала майка и е забременяла за втори път. Още преди раждането на втората си дъщеря, тя я губи. Именно загубата става причина да започне кампания за промяна на Закона за гражданската регистрация, според който мъртвородените бебета у нас се третираха като биологичен отпадък, а родителите им нямаха право да ги погребат.

По този повод през 2012 година д-р Петкова основава неправителствена организация „Макове за Мери“, чиято дейност е продължилата с години, но завършила в полза на семействата, битка с Министерството на здравеопазването. През 2015 г., след тригодишни усилия, фондацията постигна промяна на закона. „Макове за Мери“ също оказва психологическа и емоционална, както и правна подкрепа на родители, преживяващи перинатална загуба, провежда обучения за медицински персонал и застъпнически кампании.

След като през 2016 г. д-р Петкова напуска педиатричната болница, тя основава фондация „Ида“, която се занимава с изграждане на липсващата у нас система за палиативни грижи за деца. В момента е в ход мащабно проучване за нуждата от палиативни грижи за деца в България. Фондацията има и програма за сбъдване на желания на тежко болни деца.

„Ида" е общност от хора, които искат децата с нелечими заболявания да изживеят отреденото им време с възможно най-малко страдания и с най-много възможна радост. Ние сме лекари, родители, близки на деца със заболявания и доброволци от различни сфери – психолози, логопеди, журналисти, дизайнери, фотографи и др“, казва д-р Петкова.

Крайната цел на фондацията е изграждането на работеща система и детски хоспис за палиативни грижи за деца от всички възрасти, независимо къде се намират – в здравно заведение или в дома си, без значение от диагнозата и очакваната продължителност на живота.

Д-р Петкова смята, че всеки човек има право да изживее отреденото си време достойно и пълноценно. „В „Ида“ вярваме, че страданието трябва да бъде облекчавано, защото е важно не просто колко, а как живеем“, твърди лекарката.

„От една страна като общество, а от друга ние лекарите, като професионалисти, имаме отговорност да съхраним детството на болните деца“, казва д-р Петкова, която е майка на две момиченца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG