Връзки за достъпност

Извънредни новини

Балотаж между кандидата на управляващите и ВМРО-ДПНЕ ще определи новия президент на Северна Македония


Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова.
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова.

Кандидатът на управляващата в Северна Македония коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще се борят за президентското място на балотажа на 5 май, информират световните агенции. От Държавната изборна комисия (ДИК) съобщиха, че за Пендаровски са гласували 42.6 % от избирателите, а Силяновска-Давкова получава 42.39 % подкрепа.

„Днес постигнахме огромна победа", заяви на пресконференция в Скопие Пендаровски, който е кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ).

Силяновска-Давкова също обяви победа, като посочи, че това е станало факт, тъй като е успяла да убеди избирателите, че „без справедливост няма НАТО и ЕС“.

​На трето място след вота остава независимият кандидат Блерим Река с 10.36 % от гласовете. Той бе подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение "Беса".

От Франс прес съобщават за изключително ниска избирателна активност. По данни на ДИК в гласуването са участвали 41 % от регистрираните 1,8 милиона избиратели, което е най-слабото участие откакто бившата югославска република стана независима през 1991 г.

Така кандидатите на двете най-големи политически партии ще премерят сили на балотажа на 5 май. На втория тур освен мнозинство от гласовете победителят трябва да получи поне 40 на сто от гласовете на регистрираните избиратели или 723 253 души според чл. 121, т. 3 от Изборния кодекс, информират от "Дневник". Това кара македонски и западни анализатори да изразят тревога от възможното призоваване за бойкот, ако везните в кампанията се наклонят в една или друга посока, и така вотът да стане невалиден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG