Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земеделският министър потвърди: Само 17 % от къщите за гости са проверени


Къщата край Сандански, заради която Манолев подаде оставка.
Къщата край Сандански, заради която Манолев подаде оставка.

Земеделският министър Румен Порожанов каза, че са извършени над 110 проверки, но това са едва 17 % от къщите за гости, финансирани с европейски пари. Той съобщи това в ефира на Нова телевизия и обясни, че проверки се правят само по сигнал.

"Получени са много сигнали, извършени са над 110 проверки – проверени са над 17% от всички къщи за гости. Десетки хиляди са бенефициентите. Когато има сигнал, той се проверява", обясни Порожанов, в отговор на въпроса, защо не се проверяват 100% от бенефициентите.

Така министърът потвърди описаното от Свободна Европа, че нито една държавна институция не се е заела с цялостна проверка на съмненията за масови злоупотреби с европейски средства по схемата, популярна като "къщи за гости".

Къщата за гости, свързана с вече бившия заместник-министър Александър Манолев предстои да бъде проверена, тъй като сигналът е получен наскоро, каза Порожанов. Ако къщата не се използва по предназначение и не се следва бизнес планът, който са заявили при кандидатстване, се прилагат „финансови корекции“, обясни министърът. Той каза, че контролът се извършва от разплащателната агенция.

Александър Манолев подаде оставка миналата седмица от поста си на заместник-министър на икономиката. Като мотив за решението си той изтъкна стартиралата проверка на Върховната касационна прокуратура дали има вила в района на Сандански с минерален басейн, изградена с пари от европроект.

Порожанов обясни, че вече е „правена проверка при плащането от гледна точка на това как е направена инвестицията. След това не е правена проверка за ползване по предназначение”.

Според земеделския министър бенефициентът в конкретния случай е жена - Ана Димитрова, на която бившият министър е отдал под наем лозето си през 2011. Затова и въпросът дали има конфликт на интереси формално не стои, а само дали бенефициентът ползва по предназначение къщата за гости.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG