Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея потвърди за среща между Путин и Ким


Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на КНДР Ким Чен Ун.
Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на КНДР Ким Чен Ун.

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун ще пътува до Русия за среща с Владимир Путин, предаде севернокорейска държавна медия, цитирана от Ройтерс. В понеделник прессекратарят на Кремъл Дмитрий Пасков заяви, че подготовката за срещата е във финалната си фаза и ще се състои до края на април.

Срещата най-вероятно ще се състои във Владивосток, след като един от главните съветници на Ким Чен Ун – Ким Чанг Сон бе забелязан в там в неделя. Други медийни публикации показаха и започналата подготовка в града.

Междувременно от Южна Корея привестваха предстоящата среща. Пред ДПА високопоставен служител в южнокорейското правителство е заявил, че на срещата се гледа положително, ако тя допринесе за денуклеаризацията на полуострова.

От Ройтерс коментират, че с визитата в Русия Северна Корея цели от една страна да получи по-широка чуждестранна подкрепа за плановете си за икономическо развитие, но от друга да не изглежда толкова зависима от Вашингтон, Пекин и Сеул.

Срещата на високо ниво между лидера на КНДР и американския президент Доналд Тръмп през февруари, която беше на тема денуклеаризация и вдигане на санкциите в комунистическата страна, бе преждевременно прекратена. В последствие се появиха информации, че причина за това са станали искания от страна на САЩ Северна Корея да предаде всичките си ядрени оръжия заедно с ракетното си гориво.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG