Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трибуна за мачовете в Бистрица". За незаконната сеч на бял бор в един софийски квартал


Стадион "Витоша" - Бистрица.
Стадион "Витоша" - Бистрица.

Седмица след като стана ясно, че около стадиона в Бистрица са изсечени десетки борови дървета, администрацията на столичния район Панчарево констатира, че сечта е била незаконна, а извършителят е футболният клуб, в който премиерът Бойко Борисов е ветеран-състезател – „Витоша" - Бистрица.

Проверка на Свободна Европа установи, че още преди дърветата да бъдат унищожени, служител на стадиона е предупредил кмета на селото, че това ще се случи.

За изсичането на масив от бял бор в Бистрица се разчу миналата седмица след публикация на вестник „Сега“.

Липсващите дървета се намират непосредствено до помощния терен до централното игрище на стадиона на футболен клуб "Витоша" - Бистрица. Според местните на мястото може да се построи трибуна, от която зрителите да гледат мачовете.

Боровете, намиращи се около стадиона на ФК „Витоша“ са изрязани и извозени от мястото за изключително кратко време, което говори, че сечта е била много добре организирана и проведена, коментира преди седмица арх. Димитър Димитров от сдружението „Граждани за София“. Дърветата са садени преди 40 - 50 години и са били напълно здрави към момента на отсичането, поясни той.

В публикацията си от в. „Сега“ обясняваха, че част от дънерите са покрити с клони, а други са намазани с кал, като целта е да не си личи прясната сеч.

„Дойде един служител на стадиона и ми каза, че възнамеряват да изсекат боровия зелен пояс около игрището в Бистрица“. Така кметът Николай Гюров разказва пред Свободна Европа предисторията на изсичането на боровия масив.

Междувременно след петдневна проверка от района обясниха официално, че „растителността е премахната без необходимите разрешителни“. От отдел „Екология“ потвърдиха, че изсичането се е случило неправомерно. „Нарушителят е собственикът на стадиона“, казаха от екоотдела към район Панчарево.

Собственикът на стадиона пък е футболният клуб „Витоша" – Бистрица, който през 2013 година взе под наем от Столична община игрището за срок от 10 години. Част от ветераните на отбора пък е премиерът Бойко Борисов.

„Съставихме акт, това е достатъчно“

Проверка на Свободна Европа в СДВР установи, че сигнал за изсичането не е подаден. На изричен въпрос към отдел „Екология“ към столичния район Панчарево дали това е сторено, отговорът бе, че служителите са сметнали за достатъчен акта, който сами са наложили.

От отдела не оповестиха каква е стойността на акта. Пиарът на ФК „Витоша“ - Бистрица също потвърди за наказането, но не коментира какви са параметрите му.

Напълно неясно остава обаче защо въпросът не е отнесен към МВР, при положение, че в Наказателния кодекс член 235 изрично третира незаконната сеч като тежко престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 6 години и с глоба от 1000 до 20 000 лева.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG