Връзки за достъпност

Извънредни новини

Адвокатите няма да докладват на ДАНС


Снимка от протеста на адвокатите през февруари
Снимка от протеста на адвокатите през февруари

Адвокатите няма да докладват на ДАНС за клиентите си. Това ще става само ако знаят със сигурност, че те търсят от тях съвети за пране на пари или начин за финансиране на тероризъм.

Това предвиждат промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които депутатите от ГЕРБ внесоха в сряда.

Промените предвиждат адвокатите сами да преценяват дали информацията, с която разполагат за пране на пари, трябва да бъде предавана на службите.

„Не може, когато дойде един клиент при адвоката, да няма доверие, че ще бъде защитена адвокатската тайна. Адвокатите не са доносници, работят в полза на обществото, коментира Ралица Негенцова от Висшия адвокатски съвет.

Законът за мерките срещу изпирането на пари, който влезе в сила на 31 декември, предизвика протести сред адвокатите. Според закона всеки адвокат трябва да докладва пред ДАНС, ако се усъмни, че негов клиент има намерения да извърши съмнителни операции или сделки. Гилдията на адвокатите е на мнение, че това ги превръща в доносници.

Според текстовете, приети през декември, редица фирми и неправителствени организации трябва да обучават персонала си как да разпознава съмнителни клиенти. Това също трябва да бъде декларирано пред ДАНС.

По време на протестите през февруари те определиха закона като противоконституционен, защото адвокатската тайна е защитена от основния закон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG