Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин и Ким се срещнаха във Владивосток и обещаха по-близко сътрудничество


Ким Чен Ун и Владимир Путин се срещнаха във Владивосток
Ким Чен Ун и Владимир Путин се срещнаха във Владивосток

С призиви за по-близко сътрудничество между Москва и Пхенян започна срещата между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун във Владивосток, предадоха световните агенции.

Преди началото на разговорите, Владимир Путин изрази надежда посещението на Ким да помогне за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и приветства усилията за нормализиране на отношенията на Пхенян със САЩ и Южна Корея.

Севернокорейският лидер също изрази очакване срещата да помогне за уреждане на ситуацията и призова за задълбочаване на историческите връзки между Северна Корея и Русия, които по думите му имат дългогодишно приятелство.

Очаква се на срещата в четвъртък Путин да предложи връщането на Пхенян в шестстранните преговори за денуклеаризацията на Корейския полуостров, от които Северна Корея се оттегли през 2009 г. В тях участваха още още Южна Корея, Япония, Китай, Русия и САЩ.

Срещата на върха, която се провежда в кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски в община Владивосток, е първата на севернокорейския лидер с чуждестранен държавен глава след разговорите му през февруари в Ханой с американския президент Доналд Тръмп. Тогава те завършиха без резултат, а Тръмп обясни провала на преговорите с отказа на Пхенян да се откаже напълно от ядрената си програма и да спре да разработва балистични ракети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG