Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна иска санкции за Русия заради гражданството на хора от сепаратистките области


Владимир Путин
Владимир Путин

Държавният департамент на САЩ осъди решението на руския президент Владимир Путин да предостави облекчена процедура за получаване на руско гражданство на жителите на контролираните от проруски сепаратисти области в Източна Украйна.

„С провокативните си действия Русия напада суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, пише в изявление на институцията.

Междувременно новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски призова за намеса на международната общонст и налагане ан допълнителни санкции на Москва. Същото направи и все още действащият държавен глава Петро Порошенко.

„Това действие е още едно очевидно потвърждение за международната общност за истинската роля на Русия като държава агресор, която води война срещу Украйна“, заявиха от екипа на Зеленски.

Според Порошенко с действията си Москва се готви за анексирането на украинския регион Донбас или създаването на руски анклав в Украйна.

Киев поиска от Съвета за сигурност на ООН да свика заседание за обсъждане на указа на Владимир Путин, издаден само три дни след като беше избран новия президент на Украйна Володимир Зеленски. Документът предвижда жителите на Донецка и Луганска област да получат руски паспорт до три месеца след подаване на молба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG