Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И циганите така правят!" Ромски активист с жалба за дискриминация срещу Гешев


Иван Гешев разговаря с председателя на ДАНС Димитър Георгиев (архивна снимка).
Иван Гешев разговаря с председателя на ДАНС Димитър Георгиев (архивна снимка).

Изказване на заместник главня прокурор Иван Гешев е провокирало жалба до Комисията за защита от дискриминация от ромския активист Христо Николов, съобщи сайтът „Клуб Z“. Става въпрос за интервюто на Гешев от 17 април пред БНТ, в което той коментира решението на третия подсъдим по делото „Иванчева“ да се отрече от показанията си по следния начин: „Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне – и циганите така правят“.

Авторът на жалбата посочва, че с тези думи висшият магистрат демонстрира, че „не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя ги от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си".

Според Христо Николов заместникът на Сотир Цацаров „целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи „цигани“, вместо легалното наименование роми, ромска общност“. Активистът е основател на фондация „Саворе“, която се занимава с интеграцията на малцинствените групи на територията на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG