Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия трябва да върне всеки милиметър". Отношенията са далеч от "братски", обяви Зеленски


Президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин.
Президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Избраният за президент на Украйна Володимир Зеленски каза, че настоящите отношения между Киев и Москва не могат да бъдат наречени „братски“ и че двете страни имат твърде малко общо, освен общата граница.

Зеленски реагира с пост в профила си във Фейсбук на думите на руския президент Владимир Путин, че „руснаците и украинците имат много общо“.

„Истината е, че днес, след анексирането на Крим и руската агресия в Донбас, единственото „общо“ е границата помежду ни – 2295 км и 400 метра. И Русия трябва да върне на Украйна контрола над всеки милиметър. Едва след това можем да обсъдим кое все още е „общото“ между нас“, написа избраният за президент.

Зеленски коментира още, че действията на Русия – като забраната за износ на петрол за Украйна, задържането на украинци в руски затвори, издаването на паспорти на жители на регионите в източна Украйна, контролирани от подкрепяните от Москва сепаратисти – „не допринасят изобщо за подобряването на нашите отношения“.

„Определено е невъзможно да нарека тези отношения „братски“, добави Зеленски.

На 29 април Путин каза, че руснаците и украинците „могат накрая да имат общо гражданство, защото имат много общи неща“.

Отговорът на Зеленски идва ден след като Путин подписа декрет за облекчено издаване на паспорти и гражданство на хората в Украйна и депортираните по времето на СССР. Няколко дни преди победата на Зеленски на изборите, Путин подписа друг декрет, който облекчава процеса по получаване на руско гражданство за жителите на контролираните от сепаратистите региони в източна Украйна Донецк и Луганск.

Действията на Путин бяха критикувани от Украйна и Запада като опити за подкопаване не само на украинския суверенитет, но и на изборната победа на Зеленски. Той пък осмя предложението за паспортите, като каза на украинците да не се притесняват, защото руското гражданство означава „правото да бъдеш арестуван за мирен протест“ и „правото да нямаш свободни избори“.

В същото време сепаратистите в Донецк обявиха, че от днес започват да приемат заявления за руско гражданство от местните жители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG