Връзки за достъпност

Извънредни новини

След повече от година Северна Корея отново изстреля ракети


Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун.
Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун.

За пръв път от повече от година Северна Корея изстреля снаряди с малък обсег в Японско море. Това стана ясно от съобщение на военното ръководство на Южна Корея, предаде Ройтерс. По информация, цитирана от Франс прес, става въпрос за изстрелване на ракети.

В събота КНДР е изстреляла „няколко ракети с малък обсег“ от Вонсан, в източната част на страната, към Японско море. Обсегът на ракетите е бил между 70 и 200 км., заявяват южнокорейските военни.

Последното изстрелване на ракети от КНДР дойде през ноември 2017 г., съобщават още от Франс прес.

Събитието идва ден след като външният министър на Южна Корея Канг Кюнг Уа заяви, че Пхенян трябва да започне „видими, конкретни и съдържателни“ действия по денуклеаризацията в страната, за да получи облекчение на наложените санкции.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, изстрелването на ракети от страна на Северна Корея, е знак за „загубата на търпение“ на Ким Чен Ун и държавното ръководство, след провалените преговори със САЩ през февруари. След срещата си с президента на Русия Владимир Путин в края на април, Ким заяви, че мира и сигурността на Корейския полуостров зависят от САЩ и предупреди, че напрежението отново може да се покачи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG