Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демографска зима идва", предупреди папа Франциск от София


Папа Франциск и президента Румен Радев.
Папа Франциск и президента Румен Радев.

Негово светейшество папа Франциск пристигна на Апостолическо пътуване в България в неделя. Той бе посрещнат от католическия епископ на Пловдив, гвардейци и министър-председателя Бойко Борисов на летище София.

Посещението на папата ще продължи 2 дни и е под мотото "Мир на Земята" (Pacem in terris).​

Зимата идва - папа Франциск предупреди за настъпваща демографска криза
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

"България, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима - демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа". Това заяви в речта си пред Президентството папа Франциск, като посочи като основна причина спада на раждаемостта и миграцията на младите, добавяйки, че това е новото предизвикателство пред България след приключилия преди 30 години тоталитаризъм. Той нарече страната ни мост между Източна и Южна Европа, между Изтока и Запада. Светият отец призова президента и представителите на властта да направят всичко възможно, за да намерят начин да задържат младите българи в родината им.

Против омразата и ксенофобията се обяви президента Румен Радев. Той също определи България като мост между много цивилизации и религии, която винаги е успявала да запази мира между християни, мюсюлмани и евреи.

Още при пристигането си на летище София, пред събралите се журналисти и официална делегация Светият отец отправи поздравление към българите и изрази радост от присъствието си в България. В делегацията на папата са включени 35 от висшите представители на Светия Престол, както и журналисти от световни медии, които отразяват апостолическите му пътувания.

Веднага след пристигането си папата се срещна с премиера Борисов. Министър-председателят подари на височайшия гост златовезана икона, омофор и българско кисело мляко.

"Харесвам папата много. В разговорите с него много неща научавам", заяви Борисов. По негови думи по време на срещата на четири очи папата го е похвалил за магистралите и мостовете, "които правим", защото те са свързващи и важни и за мира.

След 10-минутния разговор с Борисов папата се отправи към центъра на столицата, където ще бъде посрещнат пред сградата на Президентството.

За двата си дни в България Папа Франциск ще изнесе още литургия на площад "Александър Батенберг I" и ще прекара време с католическата общност в град Раковски. Едно от най-интересните събития от програмата му се очаква да бъде срещата с Българската православна църква (БПЦ).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG