Връзки за достъпност

Извънредни новини

Папа Франциск призова патриарх Неофит: Да действаме заедно в служба на най-бедните


Папа Франциск и патриарх Неофит.
Папа Франциск и патриарх Неофит.

Папа Франциск се срещна с българския патриарх Неофит и представители на висшия клир на Българската православна църква в Синодалната палата. Папата приветства увеличилите се контакти между Ватикана и българската църква, като изрази надежда, че това ще въздейства положително върху много други аспекти в отношенията между двете институции. Участие в срещата взе и Симеон Сакскобургготски.

Папата заяви, че католици и православни „сме призвани да вървим и да действаме заедно, за да дадем свидетелство на Господ, по-специално служейки на най-бедните и забравени братя“. Светият отец каза още, че много е искал да се види с лидера на българската църква по примера на Йоан Павел II, който се срещна с патриарх Максим по време на първото посещение на епископ на Рим в България.

Зимата идва - папа Франциск предупреди за настъпваща демографска криза
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

„Добре дошли в земите, носителки на наследството на Светите равноапостолни Кирил и Методий, на Свети княз Борис-Михаил Покръстител, на Свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници“. С тези думи патриарх Неофит привества папа Франциск. Българският патриарх изказа задоволство от силните думи на Светия отец в защита на християнските корени на Европа и предупрежденията за опасностите за християните в собствените им страни.

Папа Франциск и патриарх Неофит си размениха подаръци. Дарът на Светия отец бе богато инкрустирана книга, посветена на Св. Павел, с кръст със скъпоценни камъни върху корицата, а българският патриарх поднесе картина на храм-паметника "Св. Александър Невски”.

От Българската православна църква отказаха общи богослужения или молитви с католическите свещеници, защото канонът не ѝ позволява това.

След срещата в Синодалната палата, папа Франциск посети патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където отправи молитва пред иконостаса на Светите братя Кирил и Методий.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG