Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов и Захариева: Папата не призовава да отворим границите за мигранти


Бойко Борисов се снима с десетки граждани след парада за 6 май.
Бойко Борисов се снима с десетки граждани след парада за 6 май.

„На всяко хубаво нещо искат да турят една лъжица катран“. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в Пловдив появилите се коментари, че папа Франциск е дошъл в България, за да поиска страната да приема мигранти.

По време на речта си в неделя папа Франциск призова българите да не затварят очите и сърцето си към тези, които чукат на портите им.

„Папата понеже казал за мигранти, за едикакво си... Папата и духовните лица всяко живо същество, всяка божа твар, те спират и я пазят. Защо искат да опорочат едно такова силно политическо посещение – и за народа, и за хората, и за католиците. Едва ли не дошъл да ни докара мигранти. На всяко хубаво нещо да турят една лъжица катран“, възмути се премиерът.

Външният министър Екатерина Захариева също коментира, че посланието на папата не е искане за отваряне на границите.

„Той идва тук с ясни послания – за мир, за обединение, да протегнем ръка на хората в нужда. Неговите думи бяха насочени основно към бежанците. И позицията на целия демократичен свят е, че България също им помага. Участваме активно в европейските формати и не само за прекратяване на тези конфликти, помагаме финансово“, заяви Захариева пред бТВ.

По-рано днес папа Франциск определи като кръст пътя на всеки емигрант и благослови бежанците в центъра „Враждебна“ до София.

„Трябвало е да оставите родината си и да търсите друга, но винаги остава надеждата“, каза папата в началото на втория ден от визитата си в България. Той призова бежанците да се молят за него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG