Връзки за достъпност

Извънредни новини

Местан видя предизборна атака от ДПС срещу себе си, но чрез прокуратурата


Лютви Местан, лидер на ДОСТ.
Лютви Местан, лидер на ДОСТ.

Действията на прокуратурата срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан по делото му за причиняване на смъртта на бебе по непредпазливост при катастрофата от 14 април са част от предизборна атака на ДПС. Това обяви самият той в сряда пред бТВ.

„Притеснителното е, че атаката е от ДПС, но идва през прокуратурата“, заяви директно бившият председател на движението, отричайки за пореден път да има вина за трагичния пътен инцидент в Кърджалийско.

По думите му държавното обвинение му приписва стари нарушения на пътя, извършени от бившия организационен секретар на ДПС, а сега негов председател – Мустафа Карадайъ. Повод за твърдението му стана изявление на говорителя на главния прокурор Румяна Аранудова, която по-рано обяви, че срещу Местан има издадени наказателно постановление, акт и 13 фиша за превишена скорост в периода преди катастрофата от 14 април.

„Това не е просто лъжа, а квалифицирана клевета. Ако е вярно, че тези нарушения са извършени от мен, аз няма да си поискам книжката обратно никога, но ако не е вярно, тя трябва да понесе отговорност“, заяви още лидерът на ДОСТ.

Той твърди, че „от 2013 до април 2017 г. нямам и секунда зад волана, не съм изминал и милиметър като шофьор и това може да се докаже от Националната служба за охрана“. Добави и, че за 30 години шофьорски стаж има само едно засечено нарушение, но то е отпреди много години.

Местан е на свобода срещу гаранция от 10 000 лева, която първоначално му бе отменена от Кърджалийския окръжен съд, но след това прокуратурата му я определи отново. Съдът отмени и забраната му да напуска страната и му върна отнетата от разследващите шофьорска книжка.

Политикът отрича да е виновен за катастрафата, която според прокуратурата е причинена от това, че е отнел предимство на другата кола. Местан пък твърди, че тя е навлязла в неговото платно и го е ударила челно. Той показа и снимки в ефира на бТВ, от които се вижда, че щетите са по предната част на автомобила му, а не в лявата му страна, както според него би трябвало да е, ако бе отнел предимство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG