Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потвърдено от съда: няма проблем, че никой не знае къде живее Пеевски


Делян Пеевски, депутат от ДПС и кандидат-член на ЕП.
Делян Пеевски, депутат от ДПС и кандидат-член на ЕП.

Не съществува законово задължение властите да проверят по същество дали народният представител от ДПС и кандидат-депутат за ЕП Делян Пеевски физически е пребивавал на територията на ЕС през последните шест месеца, въпреки че това е задължително условие, за да участва в евроизборите.

Това постанови Върховният административен съд (ВАС) по жалбата на гражданско сдружение БОЕЦ срещу отказа на ЦИК да вземе отношение по този въпрос. Магистратите напълно споделят становището на избирателната комисия, че е достатъчно Пеевски да има адресна регистрация в България, което е потвърдено от формалната проверка на Главна дирекция „ГРАО“.

„Регистрирането на кандидатските листи по същността си е охранително производство, при което кандидатите трябва да отговарят формално на изискванията на ИК, а проверката на Главна дирекция „ГРАО“ е относно съответствието на декларираните обстоятелства с изискванията да имат постоянен адрес в Република България и да са живели най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз“, аргументират се върховните съдии Нина Докторова, Румяна Монова и Тодор Петков.

Преди ден те отхвърлиха искането на адвоката на БОЕЦ Николай Хаджигенов да поискат справки от граничната полиция, митниците, НСО, Летище-София и външното министерство на Обединените Арабски емирства (ОАЕ) за пътуванията на Пеевски, за да проверят по същество къде е бил през последната половин година. Молбата на юриста бе свързана с публикация на сайта „Биволъ“, в която бяха отразени данни за полетите на депутата, от които бе видно, че през по-голямата част от работното си време в 44-ия парламент той е бил в Дубай.

Подобно на ЦИК обаче, ВАС приема, че Пеевски доказано е „български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз“.

„От данните по делото безспорно се установява, че такава проверка е извършена от Главна дирекция“ ГРАО“ относно кандидата Д. Пеевски, при която е установено, че не само той, но и останалите кандидати на партия „Движение за права и свободи“ отговарят на изискването на чл.351, ал.1 ИК“, добавя съдът, обобщавайки, че „отговорът на ЦИК, предмет на жалбата е обоснован и в съответствие с материалния закон, а жалбата против него е неоснователна“.

Решението на ВАС е окончателно и Пеевски безпроблемно ще може да вземе участие във втори пореден евровот. Очаквано магистратите не са обсъдили въпроса защо отказаха да проверят фактическия настоящ адрес на депутата от ДПС, което Изборният кодекс не изисква, но и не забранява.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG