Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЕМ откри процедурата по избор на нови директори на БНТ и БНР


В момента и.д. генерален диреектор на БНТ е Емил Кошлуков.
В момента и.д. генерален диреектор на БНТ е Емил Кошлуков.

Съветът за електронни медии (СЕМ) откри процедурата за избор на генерални директори на Българската национална телевизия и на Българското национално радио.

Мандатът на настоящия директор на БНР Александър Велев изтича в края на май, а Константин Каменаров, който заемаше поста в БНТ, се оттегли след като беше окончателно осъден за шофиане в нетрезво състояние.

В момента и.д. генерален директор на БНТ е Емил Кошлуков. Той участва в последния конкурс за ръководител на обществената медия, но не го спечели след като се появиха съмнения относно това дали изпълнява изискването за стаж на ръководно място в телевизия. След това обаче Кошлуков беше назначен за програмен директор на обществената телевизия и натрупа необходимия управленски опит, за да отговори на изискваният при евентуално участие в новия конкурс.

СЕМ откри процедурата седмица след като депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха и веднага след това оттеглиха законопроект за изменение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), от който стана ясно, че има политическа воля да бъдат увеличени мандатите на генералните директори на БНТ и БНР от три на пет години. Един от вносителите Тома Биков (ГЕРБ) коментира пред „Капитал“, че промените ще бъдат внесени отново след конкурса за генерален директор на БНР. Той ще бъде избран на 28 юни, а ръководителят на БНТ ще стане ясен на 5 юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG