Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фантом отива в Европарламента и това не тревожи нито София, нито Брюксел


19 април 2017 г.: Делян Пеевски е за първи и последен път в това Народно събрание.
19 април 2017 г.: Делян Пеевски е за първи и последен път в това Народно събрание.

На 19 април 2017 г. е първото заседание на действащото в момента 44-то Народно събрание. Това е и датата, на която Делян Пеевски за последно е видян на публично място. 25 месеца по-късно депутатът от ДПС е напът да бъде избран за български представител в Европейския парламент. Повече от две години той не е стъпвал в българския парламент, не се е появявал на публично място, не участва и в кампанията на ДПС за изборите. Появиха се съмнения дали той изобщо е в България. Така един фантомен кандидат най-вероятно ще бъде избран и това не притеснява някого нито в София, нито в Брюксел.

Законен кандидат, но невидим

Въпросът бе повдигнат от гражданско движение „Боец“, което поиска ЦИК да се произнесе дали кандидат № 2 в листата на ДПС отговаря на изискването в Изборния кодекс „да е живял най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз“. Повод за искането са както продължителното отсъствие на Пеевски, така и информациите, че той прекарва значително време в Дубай, където са регистрирани част от свързваните с него компании.

Първо Централната избирателна комисия (ЦИК), а после и Върховният административен съд (ВАС) обявиха, че е извършена проверка в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проверката установила, че Пеевски притежава и постоянен, и настоящ адрес в България.

„Боец“ поискаха да бъдат изискани справки от гранична полиция, НСО (Пеевски се охранява от държавната служба) Летище София и външното министерство на Обединените Арабски емирства (ОАЕ), които да покажат дали Пеевски е живял в България. ВАС отказа, защото Изборният кодекс дава дефиниция на това какво означава да си живял в България – да имаш адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес в България, както казва текст от допълнителните разпоредби на закона. Формално случаят приключва така – Пеевски има законово право да е кандидат.

Къде все пак е той?

Отговор на този въпрос все още няма. Възможно е един човек да отговаря на законовото определение „да е живял в България“ и в същото време да не е живял в България, в чисто житейския смисъл. Съмнението бе подхранено от още един факт – ДПС представи листата си с кандидати на публично събитие в София, на което Пеевски отново не присъства. Публикуваните редовно снимки и новини на сайта и на фейсбук страницата на ДПС не показват той да е участвал и в някоя от предизборните прояви на партията из страната. Пресцентърът на ДПС публикува предизборен плакат с всички кандидати, където се вижда и Пеевски – това е единствената му поява, макар и задочна. Не се съобщава кога и къде е направена снимката, нито дали всички кандидати са били заедно или е използвана фоторедакторска програма.

​Делян Пеевски бе кандидат и на предишните европейски избори през 2014 г. Тогава той също не участваше в кампанията. На няколко пъти обаче се появи на предизборни прояви – например в Сърница и Казанлък, снимки от които бяха публикувани. Тази година това не се е случило. Темата за неговото отсъствие не прави впечатление и не е засегната от нито една от основните политически сили, които също имат кандидати за Европейския парламент.

„Нека първо да видим“

Наличието на кандидат-фантом в листата на ДПС не тревожи и европейските либерали АЛДЕ, в което политическо семейство са евродепутатите от движението. Директорът на кампанията на АЛДЕ Дидрид де Шетцен коментира за Свободна Европа, че „има над 1000 кандидати от листите на партиите от семейството на АЛДЕ. Невъзможно ни е да следим или да коментираме всеки един“. Де Шетцен обаче е запознат със случая: „Понеже знам за кой кандидат става дума, нека първо да видим дали ще бъде избран и дали ще заеме мястото си в Европейския парламент. Едва тогава АЛДЕ ще може да отговаря на въпроси за нашите евродепутати“. Представителят на АЛДЕ има предвид предишната кампания през 2014 г., когато Пеевски бе избран за евродепутат, но се отказа в полза на следващия в листата.

Прогнозите показват, че и този път Пеевски ще бъде избран. Дори и никой да не го е виждал от повече от две години насам.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG