Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутати предлагат строителство върху дюни. И по-големи глоби за палатки


По-големи глоби за палатки върху дюни и едновременно с това отмяна на забраната за стриотелство върху тях. Това са част от предложенията на депутатите, постъпили между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). За предложенията първо съобщи Клуб Z.

Промените бяха внесени от кабинета още през февруари, а новите предложения са дело на депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Предложенията на правителството предвиждат глоби от 2 до 5 хил. лева за преместваеми обекти и между 500 и 1000 лева за палатки и плажни принадлежности върху дюните. В законопроекта обаче няма наказания за строителство върху дюни, което е формално забранено, но не са предвидени глоби.

Повечето предложения на депутати са в същата посока. Народният представител от НФСБ Христиан Митев предлага строителството върху дюни да се разрешава при условие, че в проектите се предвижда тяхното съхраняване. Едновременно с това той иска поставянето на преместваеми съоръжения вкл. палатки на плаж за природосъобразен туризъм (където се намират и повечето запазени дюни) да бъде санкционирано с глоба от 5 до 10 хил. лева или имуществена санкция до 50 хил.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов предлага регулация на дивото къмпингуване чрез обособяване на места, където туристи да могат да разполагат палатките си. Предложение е постъпило и от трима депутати от НФСБ сред които лидера Валери Симеонов, което съдържа забрана за отдаване под наем на плажове без осигурен автомобилен достъп до тях. Народните представители искат и гарантиране на равнопоставеността на платените и свободните зони на плажовете.

Депутати от ГЕРБ пък са внесли предложение да отпанде забраната за поставяне на плажни принадлежности върху дюни, но настояват за глоби от 500 до 1000 лева за поставяне на палатки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG