Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опасни личности". Как Зукърбърг опитва да поправи Facebook


Еманюел Макрон и Марк Зукърбърг
Еманюел Макрон и Марк Зукърбърг

През последните седмици Facebook премахна редица профили и групи. Сред тях бяха анти-ислямистката група „Britain first“, водещият от сайта за конспирации „InfoWars” Алекс Джоунс, неговият британски колега Джоузеф Уотсън и лидерът на „Nation of Islam” Луис Фаракхан.

Предтекстът? От социалната мрежа обясниха единствено, че става въпрос за профили и страници, свързани с „опасни личности“. В специално изявление от компанията заявиха, че това не е първият път, в който биват отстранени акаунти, разпространяващи и възхваляващи насилието и езика на омразата.

Подходът на компанията обаче търпи критики заради практиката хората, чиито профили предстои да бъдат премахнати, да бъдат уведомявани предварително. Това позволява на засегнатите от превантивната мярка да пренасочат последователите си към друг канал за комуникация.

Засега най-видимият резултат от тези действия на Facebook е провокираното от тях недоволство, най-вече сред определящите се като консервативни политици.

Преди седмица, след изключването на Алекс Джоунс и други, американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще наблюдава зорко „цензурирането на американски граждани в социалните мрежи“. Това негово изказване бе придружено с превърналата се в обичайна критика спрямо някои медии като „Уошингтън поуст“ и „Ню Йорк Таймс“. Гневът на Тръмп срещу социалните мрежи бе най-силен заради изключването на свързани със сайта “InfoWars”. Американският държавен глава и преди е обвинявал Facebook и Google в анти-консерваторски политики.

Макрон, Зукърбърг и предстоящите избори

Само няколко дни след изключването на популярни крайно-десни личности и реакцията на Тръмп, създателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се срещна с френския президент Еманюел Макрон. В Елисейският дворец двамата обсъдиха регулацията на „опасни материали“ в социалната мрежа.

Според анализи в различни световни медии, голямото желание на Макрон е френското правителство да има по-активна роля в следенето и регулирането на потенциално-вредни постове. Настояването на правителството сякаш е дало резултат, тъй като по данни на Блумбърг, е договорено регулацията в социалната мрежа да бъде извършвана в сътрудничество между Facebook и националните правителства в рамките на ЕС. През януари представители на френските власти посетиха централата на компанията в САЩ, за да се запознаят с работата на нейните модератори.

„Време е да раздробим Фейсбук“

В събота Зукърбърг отново трябваше да понесе критика и да дава отговори, след като един от съоснователите на Facebook Крис Хюс публикува в „Ню Йорк Таймс“ текст, в който призова държавата да се намеси в регулацията на компанията и да я раздели на отделни части.

Основната критика на Хюс бе свързана с концентрацията на твърде голяма власт по отношение на комуникацията между хората, която е съсредоточена в компанията, ръководена от Зукърбърг. Според него придобиването на Instagram и WhatsApp съответно през 2012 и 2014 г. е довело до това днес две трети от всички пълнолетни американци, които използват социални мрежи, да са клиенти на продуктите на Facebook.

Той критикува компанията и за това, че когато не успява да се добере до доминация в определен сегмент, започва да задушава конкуренцията, какъвто според Хюз е случаят с YouTube и Vimeo. Затова и той предлага разделянето на Facebook на отделни компании. Според него това би довело до положителни икономически резултати, а и би дало добър сигнал на другите „бехемоти“ като Google и Amazon затова какво може да се случи, ако започнат да задушават конкуренцията.

"Мисля, че ако се притеснявате за демокрацията и изборите, бихте искали да има компания като нашата, която може да инвестира милиарди долари годишно за разработване на най-нови средства срещу намеса в изборите", реагира Зукърбърг, противопоставяййки се на призива на Хюс.

Той все пак се съгласи с твърдението, че съществуват реални проблеми, които се отнасят до публикуването на вредно съдържание, както и в баланса между свободата на изразяване, сигурността и защитата на личните данни.

Европейската комисия вече на няколко пъти посочи, че най-голямата заплаха за предстоящите избори за Европарламент ще бъде разпространението на невярна информация и засилената крайно-дясна и агресивна реторика. В тази ситуация може да се окаже от изключително значение какви действия ще предприемат Марк Зукърбърг и неговата компания за пресичането на вредните информации. А дали е късно за промяна, след като видяхме какво влияние могат да окажат социалните мрежи при гласуване като това за Брекзит, ще разберем само след две седмици.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG