Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп обяви извънредно положение заради заплахи за ИТ сектора


САЩ смятат, че технологии на китайската Huawei се използват от Пекин за шпиониране.
САЩ смятат, че технологии на китайската Huawei се използват от Пекин за шпиониране.

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради заплахи за сигурността на ИТ сектора, съобщи Би Би Си. Той подписа декрет, с който забранява на американски компании да използват технологии от чуждестранни компании, за които има основания да се смята, че заплашват националната сигурност на САЩ.

В документа не се споменава никоя фирма, но се смята, че целта е китайката Huawei. Няколко страни, сред които и САЩ, обявиха преди месеци опасенията си, че технолигичният гигант може да се използва от Китай за шпиониране.

„Мярката цели да защити Америка от чуждестранни противници, които все по-често активно създават и използават слабостите на информационните и комуникационните технологии и услуги.“

По-рано в сряда Министерството на търговията на САЩ включи китайската компания и свързаните с нея юридически лица в „черния“ си списък заради заплахи за националната сигурност.

САЩ вече забраниха на държавните структури да използват продукти на Huawei. Австралия и Нова Зеландия блокираха използването на технологии на китайския гигант в изграждането на 5G мрежата си.

Huawei се разграничи от китайското правителство и заяви, че ограничението може да навреди само на американските потребители и компании. Китайският технологичени гигант е в центъра на търговския спор между САЩ и Китай. Очаква се решението на американския президент да засили допълнително напрежението между двете страни, кото в момента водят преговори за нормализиране на отношенията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG