Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп поиска млади и образовани работници да влизат в САЩ приоритетно


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Трумп обяви плана си за нова имиграционна система в САЩ, чиято цел по думите му ще бъде да дава предимство на млади и образовани работници, които владеят английски език.

На пресконференция в Белия дом той поиска да бъдат премахнати сегашните правила, които дават предимство на кандидати с роднински връзки с американски граждани. Държавният глава призова и за по-твърда политика спрямо търсещите убежище.

„Ние грижливо пазим отворените врати към нашата страна. Но голяма част от тези имигранти трябва да идват заради уменията и заслугите си“, каза Тръмп. „Най-голямата промяна, която правим е да увеличим дела на квалифицираните имигранти от 12 на 57%.“

За да влязат в сила подобни предложения, те трябва да бъдат одобрени от Конгреса. Представители на Демократическата партия, която има мнозинство в долната камара, остро критикуваха плана на президента. Сред основните слабости те посочиха липсата на защита за т. нар. мечтатели – хора, дошли в САЩ докато са били непълнолетни, които по закон се ползват със защита. Преди година Тръмп прекрати работата по тази програма.

Американският президент винаги е бил с твърди позиции спрямо имиграцията. Построяването на стена по границата с Мексико беше сред основните му предизборни обещания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG