Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как едно "руско" видео доведе Австрия до нови избори


Канцлерът Себастиан Курц.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц поиска провеждането на нови парламентарни избори по-малко от 24 часа след като две немски издания публикуваха видеозапис с вицеканцлера Хайнц-Кристиян Щрахе, който го уличи в корупция. По-късно през деня Щрахе подаде оставка, но това не успя да спаси правителството.

„Предложих на президента на Австрия да бъдат проведени предсрочни избори възможно най-скоро“, заяви Курц по време на пресконференцията си в събота.

Според различни издания в страната, които се позовават на източници от управлението, предсрочните избори могат да се проведат през юли или септември.

До сътресенията във властта се стигна, след като немските издания „Шпигел“ и „Зюдойче цайтунг“ публикуваха в петък вечерта видео с вицеканцлера Щрахе, заснето в Ибиса през 2017 г., което показва среща между него и жена, представяща се за племенница на руски олигарх. По време на срещата жената заявява, че е готова да инвестира 250 млн. евро в Австрия. От своя страна Щрахе отговаря, че инвеститорът може да се надява да получи строителни проекти на завишени цени, ако в замяна крайнодясната му Австрийска партия на свободата (АПС) получи дарения и дори обяснява как те могат да бъдат преведени през неправителствена организация, така че да не бъдат отчетени пред Сметната палата.

В допълнение Щрахе предлага и закупуването на най-големия вестник в страната „Кронен цайтунг“, в който да бъдат заменени някои журналисти и да започне да оказва подкрепа на партията му.

Австрийските граждани реагираха остро на корупционния скандал. В събота няколко хиляди човека протестираха пред сградата на правителството с искания за оставка, която бе подадена няколко часа по-късно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG