Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как едно "руско" видео доведе Австрия до нови избори


Канцлерът Себастиан Курц.
Канцлерът Себастиан Курц.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц поиска провеждането на нови парламентарни избори по-малко от 24 часа след като две немски издания публикуваха видеозапис с вицеканцлера Хайнц-Кристиян Щрахе, който го уличи в корупция. По-късно през деня Щрахе подаде оставка, но това не успя да спаси правителството.

„Предложих на президента на Австрия да бъдат проведени предсрочни избори възможно най-скоро“, заяви Курц по време на пресконференцията си в събота.

Според различни издания в страната, които се позовават на източници от управлението, предсрочните избори могат да се проведат през юли или септември.

До сътресенията във властта се стигна, след като немските издания „Шпигел“ и „Зюдойче цайтунг“ публикуваха в петък вечерта видео с вицеканцлера Щрахе, заснето в Ибиса през 2017 г., което показва среща между него и жена, представяща се за племенница на руски олигарх. По време на срещата жената заявява, че е готова да инвестира 250 млн. евро в Австрия. От своя страна Щрахе отговаря, че инвеститорът може да се надява да получи строителни проекти на завишени цени, ако в замяна крайнодясната му Австрийска партия на свободата (АПС) получи дарения и дори обяснява как те могат да бъдат преведени през неправителствена организация, така че да не бъдат отчетени пред Сметната палата.

В допълнение Щрахе предлага и закупуването на най-големия вестник в страната „Кронен цайтунг“, в който да бъдат заменени някои журналисти и да започне да оказва подкрепа на партията му.

Австрийските граждани реагираха остро на корупционния скандал. В събота няколко хиляди човека протестираха пред сградата на правителството с искания за оставка, която бе подадена няколко часа по-късно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG