Връзки за достъпност

Извънредни новини

Google спира да работи с Huawei


„Хуауей" ще може да използва само публичната версия на Андроид.
„Хуауей" ще може да използва само публичната версия на Андроид.

Американската компания "Алфабет", чиято собственост е "Гугъл", спира да работи с китайската "Хуауей" във всички начинания, свързани с хардуер, софтуер и техническо обслужване, освен услугите, които са със свободен достъп, съобщи Ройтерс.

„Хуауей" ще може да използва само публичната версия на Андроид и няма да има достъп до патентованите апликации на "Гугъл" и нейните услуги“, твърди източник на Ройтерс.

Решението на "Гугъл" може да нанесе тежък удар върху китайския технологичен гигант. Ако решението влезе в сила китайската компания и потребителите използващи нейните услуги ще загубят възможността да обновяват операционната система Андроид, което включва загуба на достъпа до приложения като YouTube, Google Play store и Gmail.

Решението идва, след като в четвъртък администрацията на Доналд Тръмп добави „Хуауей“ към списъка с компании, които попадат в черния списък за търговия между САЩ и Китай. Това решение означава, че за комуникационната компания ще стане почти невъзможно да упражнява дейността си в САЩ.

Търговските рестрикции ще повлияят и на доставките на други технологии като чипове от големи американски производители, което според Ройтерс, ще ограничи още повече възможностите на китайската компания. Голяма е вероятността операциите на "Хуауей" в Европа също да бъдат значително повлияни, тъй като лицензът за софтуер на компанията за континента е предоставен на "Гугъл".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG