Връзки за достъпност

Извънредни новини

С поглед към Русия. Кои са българските приятели на Щрахе?


Хайнц-Кристиян Щрахе и Волен Сидеров на снимка, разпространена от пресцентъра на "Атака".
Хайнц-Кристиян Щрахе и Волен Сидеров на снимка, разпространена от пресцентъра на "Атака".

Корупционен скандал с главно действащо лице вицеканцлера Хайнц-Кристиян Щрахе доведе до падането на правителството в Австрия. Журналистическо разследване разкри топлите отношения на формацията с Русия и желанието й да получава финансиране от Москва в замяна на посредничество за евтини имоти.

Партньорството с евроскептичната австрийска Партия на свободата и особено с лидера й доскоро беше афиширано от „Атака“. Формацията на Щрахе е и официален партньор на „Воля“ на Веселин Марешки в рамките на европейската партия Движение за Европа на нациите и свободата (ЕНС).

Българските приятели на австрийската Партия на свободата досега не са излезли с позиции по скандала. От „Воля“ заявиха, че все още не са обсъждали въпроса. До този момент не е получен отговор и на въпроса, който изпратихме до „Атака“.

Марешки рамо до рамо с Щрахе

Хайнц-Кристиян Щрахе не е първият лидер на партия членка на ЕНС, който се оказва в центъра на корупционен скандал, свързан с финансиране от Русия.

Преди няколко месеца разследване на италианското издание „Еспресо“ разкри, че управляващата партия в Италия „Лига“ на Матео Салвини получава финансиране от Русия под прикритието на търговска сделка за покупка и продажба на дизелово гориво.

Близостта на Салвини и партията му до Кремъл личи и от застъпваните от него позиции против санкциите срещу Русия и в подкрепа на аннексията на Крим от страна на Москва.

Партията на Марин льо Пен „Национален сбор“ също бе уличена, че получава пари от Русия. Формацията е взимала кредит от руска банка в размер на 9 милиона евро. Льо Пен също демонстрира топло отношение към Русия и твърди, че финансирането, което е получавала от руски банки, не влияе върху позициите й.

Наскоро към европейската партия, която обединява Щрахе, Салвини и Льо Пен, се присъедини „Воля“ на Веселин Марешки. От формацията не са излезли с позиция по въпроса. Само преди два дни обаче Марешки участва в предизборна проява в Италия редом до Салвини, а лидерката на „Националния сбор“ няколко пъти гостува у нас, за да подкрепи българския си партньор.

Самият Марешки неведнъж е коментирал, че Русия би била по-подходящ партньор за страната от държавите от НАТО и дори призова за референдум за членството на страната ни в организацията.

Сидеров, който почита приятеля си Щрахе

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров неведнъж е изразявал топло отношение към Щрахе. След изборите в Австрия през 2017 г., когато изненадващо лидерът на Народната партия Себастиян Курц предпочете Щрахе за свой коалиционен партньор, Сидеров поздрави лидера на австрийската Партия на свободата за високия изборен резултат.

„Приемете пожелания за лично здраве и по-нататъшни успехи във високоотговорната Ви дейност, както и уверения в отличната ми почит към Вас”, пише Сидеров до Щрахе според съобщението на „Атака“.

Двамата са се срещали и споделят сходни виждания по въпросите за миграцията и отношенията с Русия.

Наскоро в. „Капитал“ публикува разследване, което разкрива връзките между съветника на Сидеров Христо Маринов с кръгове около Путин. Името на Маринов се появява и в разследването на италианското „Еспресо“.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG