Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българин или руснак? ВАС отложи за края на годината делото за избора на шефа на СГС


Съдия Алексей Трифонов подписва акта си за встъпване в длъжност на 12 февруари пред председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева
Съдия Алексей Трифонов подписва акта си за встъпване в длъжност на 12 февруари пред председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева

Резултатите от проверката за гражданството на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов ще станат ясни не по-рано от 12 ноември.

Върховният административен съд (ВАС) насрочи за тогава следващото заседание по делото, заведено срещу избора му на този пост от единствения му конкурент в конкурса пред ВСС – Евгени Георгиев.

Именно в рамките на този процес върховните съдии Наталия Марчева, Георги Георгиев и Тодор Тодоров решиха да изяснят кога и как Трифонов е станал български гражданин. Повод за това стана публикация на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com, според която роденият през 1972 г. в руския град Курск съдия е вписан като български гражданин без правно основание.

Засега от правосъдното министерство заявяват единствено, че в регистрите им липсват данни Трифонов да е подавал молба за промяна на гражданството. Това обаче не отговаря на основния въпрос – дали родителите му са поискали в 1-годишен срок от раждането му да бъде обявен за български гражданин.

Какво предстои да изясни съдът?

Такава процедура е предвиждала действащата от 1967 г. между Народна републука България и СССР Конвенция за предотвратяване възникването на двойно гражданство. Ако родителите на Трифонов обаче не са подали молба синът им да бъде обявен за български гражданин, той автоматично е придобил руско гражданство.

При тази хипотеза съществува възможност магистратът да промени гражданството си чрез натурализация, но за това е било необходимо да подаде съответната молба. Такива данни в правосъдното министерство липсват.

По тази причина ВАС изиска още две справки за следващото заседание – дали Трифонов е вписан в регистъра на ведомството за лица, придобили българско гражданство чрез натурализация. Както и дали в личните партиди на съдията и неговите родители в столичния район „Илинден“ е отбелязано да е подавана молба за избор на гражданство по линия на конвенцията между НРБ и СССР.

Ако отговорите на тези два въпроса са отрицателни, това би означавало, че председателят на СГС все още е руски гражданин или – че е придобил българско гражданство незаконно. Това обстоятелство е от особена важност не само за изхода на делото, заведено срещу избора му начело на СГС, а за цялата съдебна практика на Трифонов въобще.

Причината е, че според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство. В противен случай всички актове, произнасяни някога от Трифонов, биха били поставени под въпрос. Спорна би се оказала и дейността му като член на Централната избирателна комисия (ЦИК) от квотата на ДПС.

ВАС забави темпото на разглеждане на делото

На този фон е необяснимо защо ВАС насрочи следващото си заседание за след почти половин година. При положение, че досега върховните съдии заседаваха по това дело всеки месец.

На предишното заседание на 23 април докладчикът по делото съдия Георги Георгиев дори сподели пред страните, че с колегите му имат желание да го обявят за решаване преди началото на съдебната ваканция през лятото.

Междувременно Алексей Трифонов вече управлява градския съд, след като същият състав на ВАС допусна предварителното изпълнение на решението на Съдийската коелгия на ВСС за избора му. Така не се наложи да се чака изходът от делото, за да встъпи той в длъжност.

Каква тежест биха имали решенията, които съдията в момента взима като председател на най-големия окръжен съд в страната, ако накрая се окаже, че не е придобил легално българско гражданство – също остава неясно поне до 12 ноември.​

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG