Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Десет лева за човешки живот и "грешка" от 6 и половина млн. лева


Слави Трифонов
Слави Трифонов

Добро утро,

Ето най-важното до този час:

  • Партийните субсидии
  • „Бул инс“ и катастрофата до Своге
  • Гражданството на съдия Алексей Трифонов

ГЕРБ са готови да обсъждат намаляване на партийната субсидия. Борисов каза това вчера в отговор на данни, изнесени от „Шоуто на Слави“. Ден по-рано предаването съобщи, че партиите, които имат право на държавна субсидия, са получили 13,23 лв. на глас, вместо 11 лв., както се полага по закон. Заключението е, че от държавния бюджет са излезли 6 и половина милиона лева в повече. Накратко, предаването говори за спонсорирана от държавата кражба, а Борисов отговаря, че занапред е готов да обсъжда политики.

Само трима от близките на загиналите край Своге са получили обезщетения, като сумата, която им е изплатена от застрахователната компания „Бул инс“ е 10 лева на човек. В автобусната катастрофа през август миналата година загинаха 20 души. От „Бул инс“ твърдят, че не дължат обезщетения изобщо, защото превозът с катастрофиралия автобус не е бил редовен, а е имал характеристиките на „споделено пътуване“. Нечувана история, разказана от „Медиапул“.

Крим, Софийски градски съд, варненски владика

Санкциите към Русия заради анексията на Крим са въведени от ЕС и една държава като България, сама, не може да промени това. Тези думи са произнесени със съжаление и почти с извинение от Мария Габриел, която оглавява листата на ГЕРБ за предстоящите избори. Зададохме пет еднакви въпроса на водачите на листи, които имат шансове да попаднат в Европарламента. Тук са отговорите на Ангел Джамбазки от ВМРО. Днес продължаваме и с другите водачи на листи.

Още половин година няма да знаем дали председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов стои легитимно на поста си. Чак за ноември беше насрочено заседанието по едно дело, което трябва да изясни гражданството на Трифонов. Според Закона за съдебната власт съдиите трябва да имат единствено българско гражданство, докато за Трифонов се твърди, че има и руско.

Част от кръстовище над нов булевард във Варна пропадна след порой. Булевардът е нов, струва поне 115 милиона лева, пише вестник „Сега“. Пропадането се случи само няколко часа след като премиерът Борисов „инспектира“ строежите в града, преряза лентички и отново, както и при предишното си посещение във Варна, общува и с варненския владика Йоан, пише Спас Спасов в „Дневник“.

И няколко препоръки

Веселина Седларска пита избирателите на Делян Пеевски нещо за Делян Пеевски. Например, защо се готвят да го пратят „на още по-високо място, на което да не ходи на работа за още по-голяма заплата“. Случаят е „грандиозна наглост“, смята тя. Има предвид два факта: че Пеевски взима заплата без да ходи на работа и че никой не е виждал депутата от ДПС от 2017 г.

Жанина Драгостинова описва в „Дневник“ това, което пропускаме в скандала с австрийската крайна десница: нейния поход срещу журналистиката.

Стефан Миланов повдига един сериозен въпрос в Клуб Z: откъде накъде висши магистрати най-редовно разгласяват кой от какво е болен?

Емил Л. Георгиев публикува 11 снимки и няколко лични наблюдения от почти завършения площад „Славейков“ в София. Фонтан, скейтбордисти, пейки и приятна сянка под оцелелите дървета. Както помните, немарливият подход на работниците и липсата на контрол върху начина, по който протича ремонтът, унищожиха някои дървета.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG