Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вилата струваше 75 000 евро". Цацаров обаче я купил за 30 000


Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

И главният прокурор Сотир Цацаров се е сдобил с нов недвижим имот на цена много по-ниска от пазарните в региона. Става дума за вила в летовното селище “Св. Константин” в Родопите над град Пещера. Главният прокурор и неговата съпруга са купили къщата за 30 000 евро, съобщи “Биволъ”.

Веднага след публикуването на новината бившият председтел на адвокатската колегия в Пловдив, Стефан Левашки, обясни пред Свободна Европа, че имотът се е продавал за 75 000 евро. Причината да е наясно с цената е, че той и съпругата му са се интересували конкретно от вилата, купена от семейство Цацарови.

"Струваше 75 000 евро"

Левашки, който е израснал в местността, има къща в съседство. “Една вечер, докато разхождахме кучето, видяхме, че и тази се продва и проявихме интерес”, обяснява той. “Имаше обява на прозореца на втория етаж “Продава се” и посочен телефон”. “Обадихме се веднага, но преценихме, че не можем да си позволим имота, тъй като цената, която продавачът ни каза, бе 75 000 евро”, допълни адвокатът.

“Отвън къщата беше напълно завършена, а вътре на шпакловка”, даде още детайли юристът. По думите му в района е тихо, а наоколо има още няколко подобни еднотипни вили.

Левашки каза още, че в началото на годината се е разчуло, че главният прокурор се е сдобил с имота, но до момнета не е забелязван там. Единственото, което се е променило след като обвинител номер едно е придобил къщата, е, че цялата е опасана с камери, а край нея са засадени кипариси като жива ограда.

Сделката и офертата

На 26.11.2018 г. Сотир и Меглена Цацарови са придобили в "Св. Константин" еднофамилна вилна сграда с площ по документи 75.000 кв. м. срещу 58 674,9 лв. или еквивалента на 30 000 евро. Разгънатата застроена площ е 139.75 кв.м. Така вилата, която е ново строителство, излиза на Цацарови по 214 евро на кв.м. Посочената в нотариалния акт данъчна оценка е 22 785,80 лв.

Проверка в сайтовете за обяви открива оферта за недвижим имот със същите параметри като вилата на Цацаров, в същата местност. Цената е 70 000 евро.

Tsastarov's house
Tsastarov's house

Свободна Европа се свърза с телефона, посочен от продавача, но той отказа да коментира за колко е продал вилата.

Предисторията

Информацията за новата придобивка на главния прокурор идва само два дни след като той за пореден път обеща да направи изцяло публични документите за имотна сделка, сключена през 2007 година. Става дума за закупуването на апартамент в Пловдив от фирмата "Калисто-Мати" за 21 120 евро.

Жилището е с 55 кв. метра застроена площ, състоящо се от дневна с кухня, спалня, баня с тоалетна и тераса, като е в завършена в груб строеж жилищна сграда. Данъчната оценка на имота - апартамент с изба, тогава е била 25 389 лева.

За сделката се разбра от публикация в сайта "Биволъ" през 2012 година, докато Цацаров беше кандидат за главен прокурор. Тогава в Имотния регистър фигурираше информация, че апартаментът е бил дарен от фирмата на семейство Цацарови. По-късно Агенцията по вписванията редактира данните, записвайки, че става дума за покупко-продажба. Обяснението за "дарението" бе допусната техническа грешка.

Преди седем години Етичната комисия на Висшия съдебен съвет не откри нарушения на Цацаров. Тогава не бе открит проблем и със симулативната сделка за продажба на овощна градина, извършена от съпругата на Цацаров – нотариус Меглена Цацарова.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG