Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обещанията за Европа: прилики и разлики между десни, леви, либерали и зелени


От днес до неделя гражданите на 28 държави от ЕС избират следващия Европейски парламент
От днес до неделя гражданите на 28 държави от ЕС избират следващия Европейски парламент

Отказ от въглищата и атомната енергия, замяна на самолетите с влакове, спиране на миграцията чрез финансова инжекция в Африка, минимална европейска заплата, цифров и карбонов данък и още един почивен ден. Всичко това се предлага преди изборите за Европейски парламент, които започват днес в няколко държави и ще продължат до неделя.

И докато европейските избори обичайно са сбор от 28 национални кампании, в които гласоподавателите избират между национално доминирани обещания, европейските партии също излизат с програми, в които решения се предлагат на ниво съюз, а не национални държави.

Теоретично Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) имат най-голям шанс да заемат топ позициите в европейските институции заради очакването, че те ще получат най-много гласове на европейските избори. Прогнозите обаче сочат, че и двете ще бъдат със значително отслабена тежест в следващия Европейски парламент заради настъплението на националистите, либералите, Зелените и на златния пръст на новата партия на френския президент Еманюел Макрон. Засега малцина включват в сметките евроскептиците и националистите заради скромното им присъствие в Европейския съвет (правителствените ръководители на страните от ЕС), който ще предложи кандидатите за част от най-влиятелните постовете ЕС за одобрение на Европарламента, а останалите ще определи сам.

Като цяло християн-демократите от ЕНП залагат на още от същото, но с по-прецизна калибровка на детайлите. Програмата им е организирана около повече сигурност по границите, запазване на европейския начин на живот чрез християнските ценности, както и поощряване на свободната инициатива като начин за развитие на икономиката. Социалистите се фокусират върху правата на работниците, либералите - върху индивидуалните права и свободния пазар, Зелените - върху околната среда, а Макрон - върху гражданите и институционалните реформи в ЕС.

Икономика и еврофондове

Продължението на плана “Юнкер”, който дава гаранции чрез европейския бюджет за мега инфраструктурни обекти, както и за насърчаване на иновативни компании и средния бизнес, е темелът на икономическата програма на ЕНП, която се ангажира с него да увеличи седемкратно новите работни места. Социалистите смятат, че по-голям европейски бюджет е ключът към сближаването на стандарта на живот в страните членки и предлагат Еврозоната да разполага със собствени финанси.

Зелените и либералите настояват за нов европейски механизъм за наблюдаване върховенството на закона и състоянието на демокрацията, който е свързан със санкции. За Зелените те са свързани с отнемане контрола на националните власти върху харченето на парите и предаването му към Брюксел, който да продължи да финансира вече одобрените проекти.

Всички основни европейски партии обещават въвеждане на цифров данък върху IT сектора, а социалистите, зелените и либералите добавят към него и керосинова такса за авиопревозвачите.

Инвестициите в иновации, технологии и изкуствен интерелект са споделено от всички формации разбиране за начина, по който Европа може да запази своята конкурентност на световните пазари и да задържи стандарта си на живот.

Сред проевропейските партии има консенсус по необходимостта от отваряне на програмите за младежки обмен, така че те да станат достъпни за всеки, независимо от образователния ценз и доходи.

Доходи и права

За християн-демократите доходите са резултат от проспериращата икономика, а за либералите - от свободното функциониране на общия пазар. За социалистите и зелените обаче ЕС трябва да положи специални усилия за преодоляване на неравенствата и гарантиране на доходите на гражданите.

На социалния фронт християн-демократите се ограничават само до равенството между половете и увеличаване на фонда, чрез който се закриват производства заради преместването им в нови страни. Социалните права на гражданите трябва да имат предимство пред икономическите свободи за големите корпорации, смятат социалистите.

Минималната европейска заплата е кауза на либерали, зелени, социалисти и на Макрон. Тя трябва да е процент от средната за съответната страна и да се актуализира ежегодно. Единствено социалистите фиксират минималната заплата като 60 на сто от средната. Те обещават и европейска добавка към националните обезщетения за безработица, както и допълнителен почивен ден - 9 май, Денят на единството на Европа. За Зелените ще е нужно приемането на директива за минимален доход, съобразен с възможностите на осигурителните системи за всяка страна, както и гарантиран родителски отпуск и инициативи за намаляване на работното време.

Две европейски партии са записали изрично в програмите си призив всички държави от ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция - либерали и зелени, макар останалите също да смятат насилието над жените за неприемливо.

Природата

Климатичните ангажименти се споделят от всички партии, но те се различават в скоростта и решителността, с които ЕС трябва да се противопоставя на затоплянето на климата.

Разбира се, Зелените отиват най-далеч като предлагат закриване на въглищното производство в Европа до 2030 г. и незабавно спиране на субсидиите и инвестициите в изкопаеми горива, включително ядрени.
Зелените предлагат още влаковете, като по-чист транспорт, да бъдат превърнати в алтернатива на самолетите, а либералите - всички големи градове в Европа да бъдат свързани с високоскоростни влакове. Поощрения за транспорт от чиста енергия и развитие на автономните автомобили са част от концепцията на либералите.

По отношение на политиките за климата, най-умерени са в ЕНП, където смятат, че проблемите са решими с довършването на Енергийния съюз и стимулирането на чисти технологии.

Външна политика и разширяване

Единствено либералите използват думата “разширяване” във визията си за бъдеща Европа. Те смятат, че Западните Балкани трябва да получат шанс за включване. ЕНП пък гарантира прекратяването на преговорите с Турция и европейска перспектива за Балканите, без да поема ангажимент за членство.

Санкциите срещу Русия за окупацията на Крим и агресията в Източна Украйна ще продължат що се отнася до либералите и християн-демократите. Според ЕНП Русия и Турция са източник на заплаха за европейския начин на живот, поставена редом с радикалния ислям и терористичните заплахи.

За да удържат натиска от по-благосклонни към Кремъл правителства за сваляне на санкциите, както и за вземането на по-трудни решения и външнополитически позиции, ЕНП и либералите обещават инициатива за промяна на мнозинството за приемането им - от единодушие към квалифицирано.

Либералите още смятат, че ЕС трябва да бъде член на Съвета за сигурност на ООН, а Европейският парламент да заседава само в Брюксел.

Сигурността

Два въпроса доминират темата - миграцията и общата отбрана. Партиите не се различават особено в посоката на търсене на решения чрез легализиране на миграцията, обща политика за даване на убежище и укрепване на външните граници на Съюза.

За ЕНП и Макрон те са свързани и с мащабен финансов план за Африка, за Зелените - с европейски средства за интеграция на вече дошлите, а за либералите - със сътрудничество със съседните страни и преразпределение на нуждаещите се от закрила в Европа.

Почти всички партии са за засилване на военното сътрудничество, но никоя от тях не смята, че то трябва да стигне до създаването на обща армия.

ЕНП заемат от Макрон идеята за създаване на агенция за борба с киберзаплахите, наричайки я Европейска кибер бригада.

Но никой не може да се мери с френския президент в предлагането на нови структури, сред които Европейски съвет за вътрешна сигурност, Европейска банка за климата и Европейска санитарна сила, която да контролира качеството на храните.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG