Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Портних обвини незаконно строителство за свлачището върху новия булевард


Кметът на Варна Иван Портних

Незаконна ромска къща е причината за свлачището върху новия варненски булевард „Васил Левски“, заяви кметът на Варна Иван Портних, цитиран от в. "Сега".

Свличането на земна маса върху локалното платно в района на ромския квартал „Максуда“ е вторият инцидент от пускането в експлоатация на ремонтирания булевард.

Кметът на Варна смята, че проблемът ще бъде решен, ако къщата бъде съборена. "Като се премахнат незаконните къщи, ще се намали натискът върху ската", каза той.

Земна маса попадна на платното. Скрийншот: бТВ
Земна маса попадна на платното. Скрийншот: бТВ

По време на посещение на мястото на инцидента кметът каза, че постройката, която според него е причинила срутването, ще бъде премахната незабавно, въпреки че съдебната процедура за събарянето на къщата не е финализирана.

Портних е обяснил пред в."Сега", че процедурите по събарянето на ромската къща са започнали през март 2018 г., но на 21 май 2019 г. Висшият административен съд е отменил заповедта за предварително изпълнение. В къщата живеели четирима души.

"При такъв мащабен проект е нормално да се появяват подобни дефекти. Те обаче незабавно се отстраняват за сметка на фирмата изпълнител. Няма да им приключим документацията, докато не видим, че всички детайли са завършени", добави Портних.

В сряда булевардът, чието изграждане струваше над 110 милиона лева, пострада при първата по-сериозна буря след предсрочното му пускане за движение. Елипсовидното кръгово кръщовище пропадна, а голямо количесто вода се събра заради свлечени земни маси, останали от строителния период.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG