Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК поиска „Възраждане“ да премахне предизборен клип заради призив към насилие


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Партия „Възраждане“ е нарушила Изборния кодекс с публикуването на предизборен клип, който съдържа сцени на насилие, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). Институцията постанови спиране на излъчването и разпространението на видеоклипа и неговото премахване от фейсбук страницата на формацията.

Според ЦИК видеото представлява не само нарушение на изборния кодекс, но и евентуално престъпление по смисъла на Наказателния кодекс – мотивиране и подбуждане на неограничен брой лица към извършване на престъпление и нарушаване на обществения ред чрез разпространението на материали в социалната мрежа фейсбук.

Ако бъде установено престъпление, лидерът на партията Костадин Костадино е заплашен от глоба и до шест години лишаване от свобода. Прокуратурата обаче не е реагирала досега.

Решението на ЦИК е взето след сигнал от коалицията „Демократична България“. То може да бъде обжалвано в тридневен срок от обявяването му.

Във видеото, публикувано в сряда, се вижда 10 секунден показен разстрел, извършен с две автоматични оръжия. Той е последван от надпис: „Възраждане. Само ние можем“. Кадрите, използвани в първите десет секунди от клипа, са взети от комедийния сериал „Слуга на народа“, в който главната роля е поверена на досегашния актьор и отскоро президент на Украйна Володимир Зеленски.

Пред сайта „Биволъ“ изпълняващия длъжността прессекретар на украинския държавен глава Ирина Победоносцева заяви, че продуцентите на сериала може да заведат дело срещу „Възраждане“.

“Защото става дума за незаконно използване на материали от сериала “Слуга на народа” и грубо погазване на авторските права. От името на правоимащия на това съдържание ще последват претенции”, коментира тя.

В четвъртък Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) призова главния прокурор Сотир Цацаров да инициира проверка и при установяване на нарушение прокуратурата да поиска партията да бъде разпусната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG