Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейските избори досега: активността остава ниска, най-много гласуват в Кърджали


Изборният ден приключва в 20.00 часа
Изборният ден приключва в 20.00 часа

Избирателната активност на вота за членове на Европейския парламент (ЕП) в България остава ниска през целия ден в неделя, става ясно от последните официални данни, предоставени от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Към 17.00 часа правото си на глас са упражнили 26.22% от избирателите, което е с около 6 пункта по-малко от данните към този час от изборния ден на евровота през 2014 г. ЦИК регистрира най-голям интерес към изборите за членове на ЕП в Кърджали, а най-нисък - в 24-а РИК в София.

Още в началото на изборния ден в общо 7 секции беше прекратено машинното гласуване – по една секция във Видин, Кърджали, Дупница, Своге и Хасково, както и в две в 24-та РИК в София. Общо 3000 машини за гласуване се използват на тези евроизбори.

Оказва се, че в кв. „Подуяне“ машините за две от секциите са били разменени и по тази причина не могат да се използват. По думите на Таня Цанева от ЦИК гласовете, подадени през въпросните две машини, ще бъдат зачетени, но протоколите от СИК ще бъдат броени ръчно.

Всички секции са отворили навреме, като ще работят от 7.00 до 20.00 часа с възможност за извънредно работно време до 21.00 часа, ако има голям наплив от гласоподаватели в последния момент.

От МВР напомнят, че е създадена организация и звената на дирекция "Български документи за самоличност" днес ще работят и ще издават удостоверения за изгубени или откраднати, повредени или унищожени лични карти, както и на документи с изтекъл срок на валидност. До 27 май във вътрешното министерство денонощно действа и телефон 02/982 22 32, на който се приемат сигнали за нарушения в изборния процес, свързани с дейността на органите на реда.

В изборите за ЕП в България участват 13 партии, 8 коалиции и едва шестима независими кандидати. Гласоподавателите могат да подкрепят с преференция всеки от кандидатите, включени в партийните листи. За пръв път тази година партиите в бюлетината са с номера до 100, а преференциите започват от 101 нагоре. Предпочитанията се отбелязват с Х или V.

Освен България, на 26 май евродепутати избират още 21 страни членки, сред които Германия, Франция и Полша. Европейският вот вече бе проведен в Англия, Ирланди, Холандия, Латвия, Малта, Словакия и Чехия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG