Връзки за достъпност

Извънредни новини

Манфред Вебер е готов на "всички необходими компромиси"


Манфред Вебер.
Манфред Вебер.

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер заяви, че партията му е готова да направи компромис за избора на председател на ЕК.

Позицията му става факт, след като основните политически групи в Европейския парламент се съгласиха да запазят принципа, според който най-високият пост в рамките на ЕС се заема от кандидат, водил кампания за него. „ЕНП е готова да направи всички необходми компромиси“, заяви Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс.

Освен него кандидати за поста от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д) и Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) са съответно досегашният вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс и досегашният еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестегер.

По-рано стана известно, че лидерите на страните, които изпращат най-много представители в европейския парламент - Ангела Меркел и Еманюел Макрон, са на различни мнения за това кой трябва да заеме председателския пост в Еврокомисията.

Според германския канцлер трябва да се запази досегашният принцип за избиране на водещия кандидат на политическата група, която е спечелила изборите, в случая ЕНП. Френският президент обаче се изказа против тази идея и държи АЛДЕ да бъдат включени в преговорите по избора на нов председател.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG