Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров награди прокурорката, разследвала осъдени за побой привърженици на "Нощните вълци"


Атанас Михов е единственият от тримата осъдени, който влезе в затвора заради своя предишна условна присъда, чийто изпитателен срок не е изтекъл към момента на второто му осъждане
Атанас Михов е единственият от тримата осъдени, който влезе в затвора заради своя предишна условна присъда, чийто изпитателен срок не е изтекъл към момента на второто му осъждане

Прокурорката от Бургас Венета Стефанова-Иванова, разследвала трима привърженици на приближения до Кремъл мотористки клуб „Нощните вълци“, бе наградена от главния прокурор Сотир Цацаров.

Както Свободна Европа вече съобщи, на 8 април тази година Бургаският окръжен съд окончателно осъди Светлозар Минов, Стойчо Гергинчев и Атанас Михов на 2 години условно с 3 години изпитателен срок за нанасяне на телесни повреди по хулигански подбуди на Иван Панчев и Иво Дошев. Наказанието на Михов обаче стана ефективно заради предишна негова условна присъда за кражба, чийто изпитателен срок не е изтекъл. Той вече се намира в затвора.

Случаят е от 30 юни 2016 г., когато малка група от българи и украинци протестират срещу посещението на „Нощните вълци“ в България на входа на Бургас, когато са нападнати от мъже в камуфлажни униформи. Става въпрос за членове на свързаните паравоенни организации БНО „Шипка“ и Войнски съюз „Васил Левски“.

Именно тези две формирования организират постоянен тормоз над наблюдаващата прокурорка по време на процеса, става ясно от съобщението на държавното обвинение за връчената ѝ награда.

„По време на досъдебното производство, както и в съдебната фаза, в рамките на която бяха проведени осем съдебни заседания, прокурор Стефанова-Иванова бе подложена от обкръжението на обвиняемите – членове на формированието „Войнски съюз“, на критики, подигравки и косвени заплахи. В Youtube е бил създаден канал „Дело хунтата срещу народа“, в който са излагани твърдения, че прокурор Стефанова-Иванова е корумпирана, че изпълнява поръчки на премиера и ще я изправят на съд заедно със съдията. В този канал са излагани сведения за семейството и децата ѝ, с което очевидно се е целяло да бъде сплашена. Това наложи провеждането на заседанията при засилена охрана, тъй като на тях присъстваха по около 30 лица от посоченото формирование. Прокурор Стефанова-Иванова бе подложена и на медийни атаки, засягащи нейната професионална квалификация“, информират от прокуратурата.

Не се уточнява обаче дали освен признанието за професионализма ѝ разследващите са предприели някакви действия по същество спрямо членовете на паравоенните организации. Още повече, че те от години провеждат военни учения по границата с Турция, но въпреки това службите така и не намират за необходимо да коментират дейността им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG