Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров иска освобождаване на осъдените по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората


Bulgarian prime minister Boyko Borisov and chief prosecutor Sotir Tsatsarov
Bulgarian prime minister Boyko Borisov and chief prosecutor Sotir Tsatsarov

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане за подновяване на делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората и освобождаване на осъдените за убийството му, стана ясно от съобщение на прокуратурата.

Димитров умира по време на специализирана акция по задържането му, известна с името „Респект“, провеждана от петимата осъдени полицаи Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Графовки, Иво Иванов и Борис Механджийски през ноември 2005 г. Чората е заподозрян за разпространение на наркотици.

Съдебните дела срещу тях продължават близо 14 години. През април Върховният касационен съд (ВКС) осъди заподозрените на по седем години затвор. Те обаче са внесли искане за възобновяване на делото. Същото поиска и главният прокурор. Цацаров настоява делото да бъде разгледано от друг състав на касационния съд, защото смята, „че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи”.

Първоначално заподозрените за убийството получават тежки присъди за умишлено убийство – ръководителят на акцията Писов е осъден на 19 г. затвор, а останалите участници – на по 18 г. зад решетките. През 2011 г. Върховният касационен съд отменя присъдите и връща делото за преразглеждане.

Тогава близките на Ангел Димитров подават жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който през 2014 г. обявява, че България е нарушила чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека – право на живот, и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение.

Присъдата, произнесена през април 2019 г., е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Причина за разминаванията между решенията на различните инстанции са разликите в заключенията на съдебномедицинската експертиза. Първоначално съдебните лекари заключват, че Димитров е починал от тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата вследствие на причинен побой. Друга експертиза обаче заключва, че Димитров се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници, а сред причините за това са хронични заболявания и приети опиати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG