Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЖ: Случаят с Росен Босев да се обсъжда от Европейската комисия


Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България ще иска от Европейската комисия казусът с осъждането на журналиста от „Капитал“ Росен Босев да бъде включен в следващия мониторингов доклад. Това заяви пред БНР представителят на организацията Иван Радев.

„Присъдата и целият процес са доказателство за злоупотреба – за това как един държавен служител или представители на държавата могат да се саморазправят с журналист“, каза Радев, като допълни, че случаят е прецедент за последните години и „не бива да бъде отминаван“.

Преди няколко дни АЕЖ излезе с позиция по осъдителната присъда за Росен Босев, която бе постановена след дело, което бе заведено срещу журналиста от бившия шеф на Комисията по финансов надзор (КФН) и настоящ директор на банката за развитие Стоян Мавродиев.

Организацията заяви, че делото е показателно за това, как представители на държавната власт могат да употребяват институции, за да накажат журналист, който е разкрил обстоятелства около личността им. От АЕЖ изказаха и съмнения в безпристрастността на съдията по делото Петя Крънчева поради факта, че Босев е писал за работата й в негативен контекст, но въпреки искането на подсъдимия за отвод, тя е отказала.

Босев е осъден за свой коментар за фалита на Корпоративна търговска банка. В тази връзка Иван Радев припомни, че КФН е наложила редица рекордни санкции на медии за разкриване на обстоятелствата около фалита на банката.

„Тогава ние реагирахме и заявихме, че това е репресия, и съдът отмени наложените санкции“, каза още Радев.

Асоциацията на европейските журналисти ще поиска от ЕК този случай да бъде коментиран в Механизма за сътрудничество и проверка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG