Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Медиите като мишена, избирателят като стока


Министър-председателят Бойко Борисов в Сливен. Обиколката му из страната, започнала преди изборите, е представяна като инспектиране на инфраструктурни обекти.
Министър-председателят Бойко Борисов в Сливен. Обиколката му из страната, започнала преди изборите, е представяна като инспектиране на инфраструктурни обекти.

Добро утро,

Най-важното, което си струва да знаете до този час:

  • Лиляна Павлова все пак ще стигне до Брюксел
  • Осем кандидати за шефския пост в БНТ
  • Купуването на гласове е факт и на тези избори

Смяна в листата на ГЕРБ: Мария Габриел се отказа от депутатското място в Брюксел, което означава, че в Европейския парламент ще отиде следващият в листата – Лиляна Павлова. Габриел твърди, че решението е нейно и че причина за него е нейното нежелание да оставя България без свой комисар в ЕК.

Място № 111 в класацията за свобода на словото

Новият директор на БНТ ще стане известен на 5 юли, а тук ще научите кой е кандидатствал за поста. Срокът за подаване на документи изтече в понеделник. Според „Капитал“ основните претенденти са двама – Емил Кошлуков и Сашо Диков.

Какво се случва с Нова телевизия, откакто я купиха братя Домусчиеви? Емилия Милчева пише за това в „Дойче веле“, като припомня разликите между обикновено частно предприятие и частна медия. В Нова телевизия просто има чистка, пише Веселин Желев в Клуб Z и твърди, че никой не може да й попречи. А изпълнителните директори на „Нова Броудкастинг груп“ Вяра Анкова и Николай Андреев твърдят в това интервю за „24 часа“, че не може всяка реформа да се представя като проблем със свободата на словото.

Присъдата срещу разследващия журналист Росен Босев трябва да бъде разгледана от Европейската комисия и да залегне в мониторинговия доклад за България, призова Асоциацията на европейските журналисти. Помните случая – журналистът e автор на редица критични материали за работата на съдия Петя Крънчева, а тъкмо тя по-късно гледа делото и произнася присъдата, отказвайки да си направи отвод. Тя преценява, че в свой коментар за фалита на КТБ Росен Босев е оклеветил председателя на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев.

Гражданството, Натура 2000, „Такси Максим“ и Agenga Europe

Чужденците, които са получили българско гражданство в замяна на това, че ще инвестират в България, а после не са инвестирали нищо, няма да бъдат притеснявани от ДАНС. Контраразузнаването е размислило и вече казва, че не му е сега времето.

Изборите минаха, орязването на Натура 2000 отново се върна на дневен ред. Готви се повторно внасяне на оспорваните поправки в Закона за биологичното разнообразие, пише „Медиапул“.

Комисията за защита на конкуренцията спря „Такси Максим“ – руската компания, която работеше на принципа на забранения в България Uber, пише „Капитал“.

Ако сте попадали на приказките за „традиционните ценности“, на които уж е обявена война от неведоми мрачни сили, да знаете, че става дума за организирана кампания на европейско ниво. Организаторите са част от мрежата Agenda Europe и се борят срещу установени човешки права, пише „Дневник“.

Как да обясниш българската политика на чужденец? Красен Станчев разказва тук за горчивия си опит в това начинание, а също и за имената на тукашните партии – ако ги преведе човек, ще излезе, че България е нападната от всички страни и трябва да се отбранява.

Политиката на ЕС към бежанците е престъпление срещу човечеството. Документ с такова съдържание беше внесен в Международния наказателен съд в Хага. Авторите му призовават институцията да предприеме наказателни мерки срещу тези, които са довели до смъртта на над 12 000 души, бягащи от Либия, в Средиземно море.

И няколко препоръки

Магазинерският успех на ГЕРБ и ДПС в северозападна България. Това описва репортаж на „Офнюз“ за купените гласове на избирателите в няколко села. Възпроизведен е речникът, ежедневието, мотивите на местните жители, а също и полицията, пред очите на която се извършва търговията с гласове.

Гледате ли сериала „Чернобил“? Някои от сцените в него отразяват живота в СССР през 80-те с почти съвършена достоверност, но други не успяват да уцелят десятката. В една статия на „Блумбърг“, представена в „Площад Славейков“, пише и за едното, и за другото. А историческите факти за това как неподготвени и неекипирани хора са били изпратени да овладяват ядрената авария, ще намерите тук.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG