Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата откри данни за престъпление при разпределянето на партийните субсидии


За нарушенията е сезиран министърът на финансите Владислав Горанов
За нарушенията е сезиран министърът на финансите Владислав Горанов

Върховната административна прокуратура (ВАП) е установила нарушение на Закона за политическите партии (ЗПП) при разпределянето на партийните субсидии. При проверка са събрани и данни за престъпления от общ характер от служители на Министерството на финансите.

Проверката беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след като „Шоуто на Слави“ съобщи, че партиите са получили по 13.23 лева на получен глас, вместо по 11 лева, както предвижда законът. Прокуратурата е установила, че изнесените данни отговарят на реалността.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни по-рано, че причината за несъответствието е формулировка в закона, в резултат на която между спечелилите над 1% партии и коалиции се разпределят и гласовете за политически формации с по-малка подкрепа и така сумата се увеличава.

ВАП е поискала изплатените в противоречие със закона субсидии на партиите да бъдат върнати и да бъде подобрен контролът при разпределянето на държавните помощи за формациите.

Преди седмица правителството внесе законопроект за изменение на Закона за политическите партии, който предвижда прецизиране на правилата, за да получават партиите по 11 лева на глас. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила със задна дата, а формациите, които са получавали държавна субсидия след май 2016 г., ще трябва да върнат общо около 18,6 млн. лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG