Връзки за достъпност

Извънредни новини

Менда Стоянова опроверга прокуратурата: партийните субсидии са изчислявани правилно


Менда Стоянова
Менда Стоянова

Партийните субсидии са изчислявани така, както повелява законът. Така председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова коментира съобщението на прокуратурата, че в тази посока във финансовото министерство са открити данни за престъпления.

„От 2001 г. досега субсидиите на партиите, които имат парламентарно представяне и субсидиите на партиите, които са преминали бариерата от 1%, се изчисляват на база общата сума, която е предвидена. Сумата се изчислява като се взимат всички действителни гласове на партиите и се умножат по 11 лв. Това означава, че в този случай винаги е действал принципът на преразпределение на действителните гласове, подадени за онези партии и коалиции, които не са преминали бариерата“, заяви депутатката от ГЕРБ пред Нова телевизия.

Прокурорската проверка по казуса, приключила със заключението, че Законът за политическите партии (ЗПП) е нарушен, бе разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за това станаха разкритията на „Шоуто на Слави“, че формациите, които имат право на държавни субсидии, са получавали по 13.23 лева на глас, вместо по 11 лева.

По думите на Менда Стоянова при пресмятането на субсидиите са смятани и бюлетините с отбелязано поле „Не подкрепям никого“. Това значи, че при изчисляването на общия брой действителни гласове са добавяни тези на хората, които не са искали да гласуват за никого, а след това субссидиите са разпределяни между партиите, получили над 1% от вота. Така се е стигнало до изплащането на над 6,5 млн. лева повече през 2018 г.

Подобно обяснение вече даде и финансовият министър Владислав Горанов, но Върховната административна прокуратура е на мнение, че има данни за престъпления, извършени от негови подчинени. Затова и по казуса беше сезирана Върховната касационна прокуратура.

Междувременно във вторник правната комисия в парламента прие на първо четене проекта на управляващите с промени в ЗПП, който цели да гарантира, че партиите ще получават по 11 лева на глас. Ако бъдат окончателно приети, промените ще влязат в сила със задна дата, а формациите, които са получавали държавна субсидия след май 2016 г., ще трябва да върнат общо около 18,6 млн. лева.

От ГЕРБ декларираха, че ще върнат надплатената част от субсидията си, а от БСП поискаха оставката на Горанов. От левицата също заявиха, че ще върнат парите, получени над полагащите се на партията 11 лв. на глас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG