Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще се купуват магистрати, политици, журналисти". Иван Гешев прогнозира избора на главен прокурор


Гешев стана заместник на Цацаров, след като първоначално оглавяваше създадената от ГЕРБ специализирана прокуратура
Гешев стана заместник на Цацаров, след като първоначално оглавяваше създадената от ГЕРБ специализирана прокуратура

„Ще се купуват магистрати, политици, журналисти – за информация, за очерняне, за лобиране и така...“ Думите са на заместник-главния прокурор Иван Гешев по повод предстоящия тази година избор на нов главен прокурор.

Той обаче не обясни как това „купуване“ ще повлияе пряко на конкурса, който може да завърши с избор на определен кандидат единствено, ако той събере най-малко 17 гласа от 25-имата членове на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Не уточни и дали коментарът му означава, че политиците имат решаваща роля в назначаването на един от т.нар. „трима големи“ в съдебната власт, която по Конституция е независима от законодателната и изпълнителната.

Думите на Гешев обаче придават допълнителен контекст към небезизвестния запис от разговор между Бойко Борисов и бившия градски обвинител на София Николай Кокинов. Няколко месеца след избора на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров в този диалог Кокинов се обръщаше към лидера на ГЕРБ с думите: „Не ми се подсмихвай, ти си го избира...“

Иван Гешев коментира предстоящата надпревара за наследник на Цацаров след поредното заседание на специализирания съд по делото за източването на КТБ срещу банкера в изгнание Цветан Василев и още 17-има подсъдими.

В съдебната зала основният свидетел на обвинението и бивша дясна ръка на Василев – Бисер Лазов, разказа, че е през септември 2012 г. присъствал на среща на банкера с французин и Димитър Абаджиев, който тогава е представител на правителството на ГЕРБ в проектната компания за газопровода „Набуко”. По думите му разговорът се водел на френски език и той не разбрал темата, но на няколко пъти чул името на бившия зам.-главен прокурор Бойко Найденов. Резултатът от срещата бил, че Василев дал на французина 50 000 евро, които били предназначени за пиар и лобиране.

Иван Гешев: Не искам да участвам в това състезание, очертава се мръсно и кално
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00
Директен линк

„Не чухте ли как се плащат 50 000 евро във Франция на лобист, за да се лобира или да се прави подготовка – за какво предполагате, че се плащат тези пари? [...] Давам пример как това, което някои наричат мафия, други наричат криминална държава – който както иска да го смята, в един период, когато прокуратурата беше в някаква летаргия, се опитва да логистира избора на главен прокурор“, разтълкува Гешев показанията на Лазов.

И продължи мисълта си с прогноза: „Представям си какво ще се случи сега, когато са засегнати доста сериозни олигархични интереси. Когато такива хора, част от тях, се укриват в съседни държави, други са в ареста. Когато са засегнати дори и тези, които гражданите наричат мутри, телефонни измамници, терористи и кой още не. Така че подозирам, че ще е още по-интересно. Аз не мога да допускам нищо, аз просто наблюдавам тези процеси с интерес, те са почнали. Това, което ще се случи, ще е много по-брутално от това, което описва свидетелят вътре.“

Зам.-главният прокурор уточни, че излага пред медиите „анализи на гражданин“, след което за пореден път увери, че не би участвал в конкурса за поста на Цацаров.

В момента продължавам 99%, дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално

„В момента продължавам 99%, дори някой да ме предложи, да не участвам в това състезание, което се очертава изключително мръсно и кално. А като се търкаляш в калта, няма как да не се оцапаш. Аз не искам да се търкалям, ако някой иска, да се търкаля.“

Емоционалният тон, с който коментира темата, Гешев обясни със сигнала, който гражданското движение БОЕЦ подаде срещу него в Инспектората към ВСС. Става въпрос за разкритията, че Детелина Ханчева, с която Гешев живее на семейни начала, е свързана с Марио Кърковски, който пък от своя страна има общи фирми с основния свидетел по делото „Иванчева“ – Александър Ваклин. От БОЕЦ твърдят, че Инспектората е започнал проверка по случая, но засега за това липсва официално потвърждение.

Първо се опитват да те купят, като не успят, се опитват да те компрометират и накрая те бият

По този повод зам.-главният прокурор преразказа какво казал на известен американски прокурор, когато го попитал как се упражнява натиск над магистратите в България: Първо се опитват да те купят, като не успят, се опитват да те компрометират и накрая те бият. Въпросът е, че в България до третия вариант не се стига, защото първите два са доста ефективни. След като сме на втори вариант, явно сме прескочили първия.

Междувременно Прокурорската колегия на ВСС прие единодушно предложения от Цацаров график за провеждане на процедурата по избор на негов наследник. Според него конкурсът официално трябва да започне на 15 юли. До 12 август кандидатите ще трябва да напишат и подадат концепциите си. На 30 октомври Прокурорската колегия ще гласува допустимостта им, а седмица по-късно изтича крайният срок за подаване на позициите на юридическата гилдия и гражданския сектор. Изслушването на кандидатите и гласуването би трябвало да се проведат на 14 ноември.

Преди няколко седмици президентът Румен Радев започна консултации за изготвянето на критерии за избора на нов ръководител на държавното обвинение. Тогава след срещата си с президента, Цацаров коментира, че консултациите са „доста прибързан процес“.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG