Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Защо обиждаш прасетата?" Русия вече преследва всяка шега срещу властта


Юрий Шадрин, който кръщава прасетата си на руски политици.
Юрий Шадрин, който кръщава прасетата си на руски политици.

В малкото северно руско село Верховажие Юрий Шадрин има малко стопанство. Има и кочина, в която грухтят прасенца с имена на руски политици.

Слабичкото петнисто прасенце се казва Дима Рогозин, на името на директора на „Роскосмос“. Другото носи името Валя Матвиенко, както се казва председателката на Съвета на федерациите на Русия. Свинята пък, която носела бащиното име на президента Владимир Путин – Владимирович, била изядена преди няколко седмици. „Патриарх Кирил“ го сполетяла същата съдба. Стопанинът пуска шеги с черен хумор като закоравял дисидент. Той обяснава, че имената улесняват заколването на прасетата.

„Ние живеем заедно. Но като ги нарека по този начин, не ми е толкова мъчно да забия ножа в тях“, коментира Шадрин за Радио Свободна Европа.

Излишно е да се казва, че той не е привърженик на Кремъл. Започва да критикува активно властта след анексирането на Крим. Този петък обаче може да му се наложи да си плати. На 7 юни Шадрин е призован в съда по обвинения, станали възможни след подписаните от Путин наскоро законови поправки. Те забраняват демонстрирането на неуважение към официални лица, държавни институции и символи. Заплашен е от глоба на стойност до 2500 лева.

На 3 май Шадрин написал в руската социална мрежа ВКонтакте „Путин е истински задник, а не невероятен“. Десет дни по-късно полицията дошла с призовка.

Постът, който вече е изтрит, е един от стотиците подобни, които руснаците написаха в подкрепа на Юрий Картижев. Безработният дърводелец бе глобен през април заради поста си, че „Путин е невероятен задник“.

Картижев беше първи, но подобни обвинения оттогава има почти всеки ден.

Миналата седмица 25-годишен блогър бе задържан в околностите на Москва във връзка с надпис на стена, който нарича руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) „кучка“. Надписът се появи на фасадата на сграда в Крим.

На 2 юни полицията в Чита започна издирването на автор на графити, което казва, че „Путин е крадец“. Пасивните наблюдатели също го отнасят. На 31 май мъж в Ярослав бе арестуван, само защото е снимал обидни графити срещу Путин.

„Те откраднаха всичко и го изнесоха от страната, а сега ни казват, че не можем дори да ги критикуваме?“, казва Картижев пред Радио Свободна Европа. „Нашата конституция защитава свободата на словото. А какво всъщност се случва? Гарваните идват за нас“. Думата „гарвани“ се използва за черните камионетки, с които тайната милиция на Сталин е прибирала посред нощ враговете на режима.

Данните от проучване на независимия център „Левада“ показват, че 64 на сто от руснаците оценяват законовите поправки като опит за забрана на критиките към правителството на фона на масовата корупция. Само 23% от анкетираните са заявили подкрепа за поправките.

„Този закон, на първо място, защитава президента. Ясно е, че инициативата е била на някой от обкръжението му. Според мен ефектът ще бъде обратен. Забранените материали ще се разпространяват още по-бързо в социалните мрежи, а нашите архаични законотворци не разбират това“, казва Павел Чиков, директор на правозащитната група „Агора“.

В село Верховажие Шадрин казва, че патриотичната еуфория от анексирането на Крим вече е отшумяла. На нейно място идват разочарованието от неизпълнените обещания на Москва и гневът от повишаването на пенсионната възраст.

Когато той публикувал в социалната мрежа снимки на две новородени прасенца и обявил новите им имена, хората продължили с подигравките.

„Няма нужда да обиждаш прасетата с имена на животни“, гласи един от коментарите. Друг отива по-далеч: „Юрий, по-добре да заколиш тези, на които си ги кръстил. Хората ще те запомнят с добро“.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG